Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15971575 www.bgdnes.bg

Жители на габровското село Валевци: Не ни е страх от мечката с мечета на покрива

 

С електропастири ще прогонват хищниците от дворовете на хората 

"Не ни е страх от мечката и малките мечета, които ходят по покривите ни. Да, не е приятно да видиш хищници отблизо, но ги разбираме, че се опитват да натрупат килограми за зимата и затова търсят храна".

Така със спокойствие жители на габровското село Валевци коментираха пред "България Днес" любопитната ситуация, в която попаднаха. Преди няколко вечери хищник с малките си влиза в частен двор, а след това ходи по керемидите на покрива. Горските гости са доста едри и видимо търсят храна, на накрая се плашат от човешкото присъствие и бягат.

Реклама

"Не е станало нещо страшно - счупили са едно дръвче- ябълка. В селото има спокойствие, тъй като набезите на хищниците не са сериозни. Животните живеят сред нас и не можем да ги спрем да влизат в селото", разсъждават философски за ситуацията в населеното място, в което по официални данни живеят 20-ина души.

По думите на жителите от местното горско стопанство са обещали да поставят електропастири в дворовете, които да спрат мечката и мечетата да навлизат опасно близо до човешките жилища. Още през лятото във Валевци са поставени табели, които посочват на хората как да действат, ако срещнат диво животно.

"Ако не хвърляме пиратки по мечките и не ги стресираме, те няма да ни обърнат внимание и ще си продължат по пътя. Истината е, че всички животни се плашат от човека, защото е той е най-голямата опасност", казаха още пред вестника местни хора и от съседното село Стоките.

Валевци се намира на около 19 км от Габрово и е разположено в долината на река Росица. Като част от землището на село Стоките попада в Националния парк "Централен Балкан".

В друга част на България мечка се разходи свободно в пернишкото село Дрен. Дивото животно е заснето да тича по улица в селото, а местните за първи път се натъкват на неканения гост. И в Дрен жителите не се страхуват, защото това е единичен случай и мечката не е наранила никого.

Реклама
Реклама
Реклама