Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16109591 www.bgdnes.bg

Гришо не се вълнува от балотажа

Най-големите ни звезди в спорта не гласуват на изборите 

Най-голямата ни спортна звезда Григор Димитров не иска да има нищо общо с политиците. Гришо прави фурор на Мастърс турнира в Париж и изобщо не се вълнува от балотажа в родното си Хасково. Топтенисистът многократно е ухажван от различни партии и политици, но няма никакво намерение да се забърква с тях. Григор от дълги години живее в Монте Карло, но въпреки това пази българския си паспорт и фигурира в изборните списъци. Според негови близки той е аполитичен и не гласува дори на парламентарните и президентските избори.

Една от основните причини е, че от дълги години не живее в България, пътува постоянно и не е запознат с процесите в страната. През годините Димитров е получавал предложения за френско, американско и британско гражданство, но категорично ги е отклонявал. "Григор не се е замислял по този повод, той се гордее, че е българин", казва баща му Димитър Господинов.

Реклама

Това, че не гласува, изобщо не означава, че Димитров е равнодушен към своя град. Неговите родители продължават да живеят там, а майка му е учител по физическо възпитание в местната Езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров", където средното си образование завършва вицепремиерът Асен Василев. Преди две години директорът на гимназията Деян Енев разкри пред "България Днес", че Димитров е дарил 30 000 лева на училището - нещо, което едва ли някой от местните политически играчи е направил. "Имаме щастието един от нашите спонсори да е Григор Димитров - казва директорът. - През тази година Гришо дари 30 000 лева. С тях направихме нов кабинет по биология и здравно образование, оборудван с модерна техника. Освен това направихме вентилация във физкултурния салон, каквато до този момент нямаше. Бяхме приятно изненадани от предложението на фондацията на Григор Димитров да дарят средства, като те ни попитаха за какво са ни нужни най-много."

Най-добрият ни тенисист не за първи път помага на родния си град. По време на пандемията от коронавирус той дари сериозна сума на болницата в града за закупуването на респираторни апарати. "Аз съм от малък град и не съм забравил откъде съм тръгнал - каза тогава Гришо. - Исках да помогна, простичко е. Играя за България цял живот. Все още имам български паспорт. Оценявам подкрепата на хората през всичките години. Това не е просто начин да се отблагодаря на страната, а нещо, което ме кара да продължавам и да се чувствам жив."

От изборите в България не се вълнува и другата ни голяма актуална звезда в спорта - баскетболистът в НБА Александър Везенков. Той има български и кипърски паспорт, като през последните години живееше в Гърция и е далеч от политическите интриги у нас.

Джокович: Той може да прави всичко

Световният №1 в тениса Новак Джокович засипа с похвали Григор Димитров преди вчерашния финал помежду им. Двамата са добри приятели и "балкански братя", както казва сърбинът.

"Той е бивш №3 в света, печелил е финалния турнир на 8-те най-добри, играл е на много високо ниво през по-голямата част от кариерата си и всички знаем колко е добър и талантлив - казва Ноле. - Григор може да прави всичко, наистина. Може да играе толкова добре на мрежата, агресивно, силни сервиси, страхотен слайс, смесва много добре от основната линия. А също така е много бърз в защита и страхотен в прехода, така че е много завършен играч и не ме изненадва, че е на финала. Винаги съм бил наясно с качествата му като тенисист."

За по-малко от седмица в Париж Григор ще се изкачи минимум с 3 места в ранглистата - от №17 до №14. При победа над Джокович българинът става 11-и в света. Само от турнира в Париж той вече си осигури 487 420 евро от наградния фонд и тази година вече има спечелени 2 188 226 долара. Общо от турнири в кариерата си е заработил 24 185 4519 долара.

Четете още

ВЕЛИКАН! Гришо прегази Хуркач и вече е 15-и в света (Видео)

ВЕЛИКАН! Гришо прегази Хуркач и вече е 15-и в света (Видео)

Мадалина ЗАХАПА Гришо: Лъжец! Не искам да имам нищо общо с теб!

Мадалина ЗАХАПА Гришо: Лъжец! Не искам да имам нищо общо с теб!

Реклама
Реклама
Реклама