Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16459252 www.bgdnes.bg

Мира Добрева: Завърших моя роман и рухнах!

Всеки нов ден започвам с въпроса какво се случи, защо се случи

Коя е тя

Мира Добрева израства в село Старцево (Смолянско). Завършва туризъм в Датския колеж и човешки ресурси в УНСС. От 1999 г. е водеща на кратките новини "По света и у нас". Има и рубрика в предаването "Чай", също по БНТ. Работи в Нова телевизия като репортер, а след това и като водещ на новинарските емисии. През 2006 г. е избрана от слушателите на радио "Атлантик" за най-обичана жена на България.

На 3 септември дъщерята на водещата съобщи, че майка й е претърпяла спешна операция и е в медикаментозна кома. Малко след това Мира Добрева напуска предаването по БНТ "Отблизо", което води 12 години.

Реклама

- Какво е усещането да се разделите с телевизията, Мира?

- С телевизията не съм се разделила, а напуснах сцената като телевизионен водещ на предаването, което създадохме с Жоро Торнев преди 13 години. Чувствам, че направих крачка напред. Напуснах "Отблизо", когато проумях, че в мен няма и помен от онова ожесточено вдъхновение, от страстта, която съпровождаше предаването - то се превърна в живота ми и му посветих цели 12 години от него. Когато започна да ми дава, без аз да мога да му давам повече, го напуснах. За да не спихне, за да му вдъхна нов живот, нова енергия. Да продължи напред със своята бяла увереност, че и за доброто трябва да се говори. То да е на преден план, то да е първа новина. Екранът за мен никога не е бил просто цел, нито средство, което да ми каже какво съм.

- Какво ви предстои сега?

- Предстои ми излизането от печат на моя роман, а то ще рече - вълнение и трепет, каквито не съм изпитвала до сега. "Светулки зад решетките" се превърна в книга - изпитание за мен, защото ден след като затворих и последната страница и я предадох в издателство "Книгомания", рухнах. Последва всичко с болницата и последствията от това двегодишно творческо изнурение. Слава на Бога, вече съм добре и готова за всичко, което предстои. Лошо или добро.

- Успява ли жена като вас някога да си почине?

- До началото на септември не знаех какво е пълноценна почивка. Постоянно мислех за работата - какво имам да снимам, какво трябва да напиша, по кои проекти да работя, кои книги да прочета. Дори когато разхождах кучето, бях със слушалки и с телефон в ръка, за да не си "губя" времето. Вече не е така. Докато разхождам кучето, слушам подкаст или гледам видеа в ютюб, които са ми интересни, но за които никога не ми оставаше време. Опитвам да се уча да си почивам, защото разбрах, колко важно е това за един пълноценен живот.

- По какъв начин се промени животът ви след 3 септември?

- Той още се променя. Всеки нов ден се събуждам с проумяването, което досега избутвах под килима - какво се случи, защо се случи? Опитвам да живея по нов начин - по-спокойно, по-разбиращо, по-смирено. Награждавам се повече, осъждам се по-малко. Не работя по 6 проекта едновременно. Знам, че и да спечеля пари, не са ми по-важни от здравето. Опитвам да се пазя.

- Какво си пожелавате от живота?

- Искам да направя още неща, да реализирам още няколко, надявам се, успешни проекта. Искам вече да няма нито един приятел или приятелка, на която да казвам, че нямам време да се видим. Искам да мога да пътувам отново и да правя моите безценни и зареждащи ме планински преходи. Искам да се запозная с нови хора.

- Как и къде ще прекарате празниците? Вие ли ще приготвите трапезата?

- Както обикновено, на Коледа ще бъдем у дома цялото семейство. В приготвянето на празничната трапеза винаги ми помагат моята майка и дъщеря ми - Лори има невероятен усет за изискани и много вкусни ястия, аз съм по-добра в декорацията. Този път обаче съм намислила да изненадам цялото семейство с една рецепта за постен десерт, какъвто не бях срещала досега - тя ми е подарък от близки на сърцето ми духовни сестри и нямам търпение да видя дали ще се получи. На страницата ми във фейсбук, както и в профила ми в инстаграм ще поместя видео, в което ще покажа как се прави този любопитен десерт, подходящ за коледната трапеза.

Четете още

Синът на Мира Добрева и Жоро Торнев учи японски

Синът на Мира Добрева и Жоро Торнев учи японски

Комата преобърнала мирогледа на Мира Добрева

Комата преобърнала мирогледа на Мира Добрева

Реклама
Реклама
Реклама