Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16769065 www.bgdnes.bg

Починалият Пламен Пенев като Чората, Куцара и Чакъра

Съмнения за полицейско насилие при шумните случаи

За Чората и Чакъра България е осъдена в Страсбург

До случаите с Чората, Куцара и Чакъра се нареди смъртта на бившия шампион по борба Пламен Пенев, починал след гонка в Стара Загора! При всички тях се изказват съмнения за неправомерно полицейско насилие, а някои от близките дори вече осъдиха България в Страсбург заради действията на МВР.

Пламен Пенев умира на 30 декември вечерта. Твърди се, че срещу него е подаден сигнал заради спречкване с деца. Когато на място пристигат служители на реда, той подкарва аудито си и отказва да се подчини на техните разпореждания. Така се заформя гонка, в която се включват всички 9 патрулки на територията на града.

Реклама

Докато им бяга, Пенев прави 4 произшествия, като удря цивилни и полицейски коли. След 20-минутна гонка по улиците на Стара Загора патрулка му препречва пътя и го изтласква към разделителната ограда на булеварда.

Според МВР беглецът е получил конвулсии, след като е изваден от автомобила и са му сложени белезници, а екип на Спешна помощ на мястото само констатира смъртта. Дъщерите на загиналия не се съгласяват с тази версия и разкриват, че има кадри как татко им е бит до смърт.

Дали има превишаване на полицейските правомощия, тепърва ще се установява. Разследването е поето от Националната следствена служба. От прокуратурата не изключват възможността Пенев да се е задушил при изваждането му от колата.

При задушаване по време на арест си отива и Ангел Димитров-Чората от Благоевград. Той умира на 10 ноември 2005 г. при задържането му по акция "Респект". След като ченгетата го заключват с белезници, го оставят на земята и не предприемат нищо въпреки виковете му, че се задушава. "Били са длъжни поне да го обърнат по гръб или настрани, а дори и да го изправят и да му свалят белезниците, за да спасят живота му", приема по-късно съдът.

Първоначално от МВР опитват да покрият случая, а после излизат с версията, че Чората починал от стрес при вида на маскираните полицаи. На съд са пратени петимата служители на реда Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Грахофски, Иво Иванов и Борис Механджийски.

Реклама

Процесът срещу тях се търкаля 14 години, докато изтече давността. Така те са признати за виновни, но не са наказани. Делото е изпъстрено с доста противоречия, като например медицинските експертизи за причината за смъртта. Първата от тях сочи, че Димитров е починал от тежка черепно-мозъчна травма и разкъсване на аортата вследствие на причинен побой. Според друга той се е задушил, докато е бил притиснат на земята с белезници, а сред причините за това са хронични заболявания и злоупотреба с наркотици.

В крайна сметка Европейският съд по правата на човека приема, че българските власти са нарушили правото на живот и забраната за нехуманно и унизително отношение, както и правото на справедлив процес. Затова осъжда България да плати 50 хил. евро обезщетение на близките на Димитров и близо 35 хил. евро разноски.

Съдът в Страсбург осъжда България и заради действията на МВР при задържането на Тодор Тодоров-Чакъра. Правителството трябва да плати 50 хил. евро на вдовицата на Чакъра за това, че е допусната смъртта му при ръководена от тогавашния секретар на МВР Бойко Борисов полицейска операция. При двудневна акция през декември 2003 г., по заповед на главния секретар, с гранатомет е обстрелвана къщата на Чакъра в Харманли.

Той трябвало да бъде арестуван за излежаване на 2-годишна присъда за сводничество и кражба на добитък. Но на втория ден от акцията е открито овъгленото му тяло, след като покривът на къщата изгоря при обстрелите на полицията. Около "крепостта" се събират близо 200 души. Силите на реда стрелят няколко пъти с гранатомет, като използват ръчни и димни гранати, автомати "Калашников" и по-леки оръжия.

Следствието установява, че Чакъра се е взривил сам с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията. Разследващите заключават, че действията на полицията са били напълно по устав. Магистратите в Страсбург приемат, че правото на живот на Чакъра е било нарушено. Съгласяват се още, че държавата не е провела ефективно разследване. Обезщетението от 50 хил. евро на двамата синове на Чакъра и на съпругата му и близо 5 хил. евро за адвокати остава на сметката на данъкоплатците.

Единствено при смъртта на арестанта Пламен Куцаров Европейският съд не открива неправомерни действия на служители на закона.

Ченгетата Божидар Проданов и Ирен Вълев са погнати за причиняване на смърт по непредпазливост, тъй като са били заедно с починалия Куцара в задната част на служебната кола. Трагедията се случва през 2009 г. на път от Института по психология към МВР към бившата сграда на ГДБОП на столичния бул. "Черни връх", когато състоянието му рязко се е влошава.

Той трябва да проговори пред антимафиотите за редица отвличания от последните години и по-конкретно, че убитият в "Люлин" Джиджи е съпричастен с похищението на Цигането. Подозира се, че ченгетата може да са дали на Куцара "хапче на истината", преди да бъде подложен на детектор на лъжата.

Според заключенията на съдебните медици Куцаров е умрял от задушаване. По тялото му са установени травми, а в стомаха - бучка неразграден амфетамин.

Ченгета от групата за задържане смятат, че колегите им са допуснали грубо нарушение при ареста, слагайки на главата на Куцаров чувал, което е абсолютно забранено. Единствените разрешени помощни средства в такъв случай са белезници на ръцете и краката и при нужда да не бъде разпознат - маска с прорези на очите и устата.

След 6 г. разтакаване двамата полицаи са оправдани. Пред Темида така и не застават тези, които са били Куцара по време на разпитите. Родителите на починалия арестант завеждат дело в Страсбург. Магистратите са категорични, че българските власти не са нарушили Европейската конвенция за правата на човека.

По делото е установено, че Куцаров е починал внезапно от сърдечен арест. Това заключение е подкрепено от голям набор от криминалистични и веществени доказателства. Не е установено каквото и да е действие или бездействие на Вълев или Проданов, което да е допринесло за смъртта на арестанта, се посочва в окончателното съдебно решение.

Със стрелба и бой спират Гудето

Стрелба и бой използват ченгета от Казанлък, за да усмирят Пламен Друмев-Гудето.

На 21 март 2021 г., когато добре познатият на местните полицаи 25-годишен кримигерой отказва да спре на стоппалка и предприема рискова гонка първо по околовръстното шосе с личната си "Опел Тигра", а впоследствие и по улиците. В хода на преследването има стрелба със стоппатрони, а след задържането на беглеца единият от преследвачите публично му нанася няколко удара по гърба и главата с летва. Побоят е записан от случаен свидетели и клипчето е пуснато в социалните мрежи.

Заради превишаване на правомощията на двамата служители на реда са връчени предизвестия за дисциплинарно уволнение заради уронване престижа на МВР. Гудето е погнат за шофиране без книжка и под въздействието на наркотици.

Четете още

До месец решават за делото „Чората“

До месец решават за делото „Чората“

Възобновиха делото за смъртта на Чората
Възобновиха делото за смъртта на Чората

Възобновиха делото за смъртта на Чората

Реклама
Реклама
Реклама