Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16776496 www.bgdnes.bg

МАГИЯ! Хари Потър ЗАЖИВЯ в българско училище

Девет сови заживяха в Трето основно училище "П. P. Cлaвeйкoв"

Пернатите възпитаници предизвикват голям интерес сред малки и големи 

Доли ЛУКАНОВА

Какво е общото между магическото школо "Хогуортс" в Англия и Трето основно училище "П. P. Cлaвeйкoв" в Търговище? Отговорът е много прост - това са совите!

Девет птици от защитения вид ушата сова се приютиха в клоните на липа в лятната градина на учебното заведение. Улица "Бяло море", където е разположена образователната институция, по нищо не създава впечатление, че е място, където ще срещнете такива забележителни, а според някои и магически същества. Ако имате по-развинтено въображение, бихте могли да решите, че тук учат някои от героите на Джоан Роулинг, авторката на "Хари Потър". Истината е малко по-различна. Този вид сови са едни от малкото, които през зимата образуват такива групи - понякога до 20-40 екземпляра на едно място, и присъствието им няма нищо общо с магьосниците от книгите. Това е просто техният начин да прекарват зимата. През деня дремят по клоните, а на свечеряване излитат не за да разнасят поща, а за да ловуват в различни градски паркове.

Реклама

"Нощните птици привлякоха цялата училищна общност. Дори провокираха и провеждане на уроци в петите класове в часовете по "Човек и природа". За съжаление, в момента са останали само две. Не знаем какво стана с другите, но се надяваме скоро да се върнат и да продължим с наблюденията върху всички тях", коментират пред "България Днес" от училището.

Училищното ръководство се свързва със специалисти, които им предоставят тематични материали за совите, за да помогнат на малчуганите в изследователската им дейност.

Хедуиг на Хари Потър не се среща в България

Най-известната сова - Хедуиг, принадлежаща на Хари Потър, е полярна и живее доста по на север от България. Среща се в арктичната област на Северна Америка и Евразия. Тази птица, за разлика от повечето сови, е дневно активна. Това важи особено за арктичното лято, когато дните са много дълги и слънцето почти не се скрива под хоризонта. У нас Хедуиг може да бъде видян само в зоологическите градини.

Четете още

Хари Потър оживя в Бургас

Хари Потър оживя в Бургас

Хари Потър се завръща

Хари Потър се завръща

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама