Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/16993318 www.bgdnes.bg

Победителят в пехливанските борби Божидар Тодоров: Продадох коча

Взех 500 лева за животното, част от парите дадох за благотворителност, с другите ще почерпя 

"След победата веднага продадох спечеления коч, за да му спася живота. Нямам условия да го гледам, затова го изтъргувах на заможен човек с много място, където да се грижи за животното."

Реклама

Това заяви пред "България Днес" Божидар Тодоров, който се пребори за първото място в народните борби на Трифон Зарезан (1 февруари), провеждащи се традиционно край Асеновград. Шампионът си завоюва първото място в нелека битка на финала срещу изключително добре подготвен опонент.

"Спечелих коча, качих си го на гърба за снимки, а след това го продадох за малко над 500 лв., за да запазя живота му. Вкъщи нямам условия да го гледам, а с новия собственик се договорихме да се грижи добре за животното. Част от парите дадох за благотворителност към общината в Асеновград, а с другата ще почерпя", разказа Божидар.

Мъжът споделя, че решил да се запише в състезанието, за да помогне за опазването и разпространението на българските традиции.

"Това са традиционни борби за страната ни. Провеждат се почти във всяко българско село и целта им е да съхранят, развият и предадат любовта към родината от поколение на поколение. Участвал съм много пъти в подобни мероприятия и ще продължа да участвам, за да стимулирам по-младите да ценят и тачат родното и да не го заменят за чуждото", категоричен е Тодоров.

Божидар е на 24 години, 12 от които са преминали в залата по борба. Самият той споделя, че бил още дете, когато баща му - именитият борец, прославил България, Матей Тодоров го води за първи път в залата.

"Баща ми ме мотивира да стана добър борец. От дете знам какво е дисциплина и целеустременост. Научи ме и да се гордея, че съм българин. В момента съм треньор в зала за смесени бойни изкуства в Пловдив. Подопечните ми са на възраст от 12 до 25 години. Старая се да съм стимул за тях и с личен пример да им покажа, че има млади и достойни българи", сподели Тодоров.

Реклама
Реклама
Реклама