Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1758997 www.bgdnes.bg

Даряват Стара Загора с имот на Луната

Бисерка БОРИСОВА

В най-скоро време община Стара Загора ще се сдобие с имоти на Луната.
Това сподели пред "България Днес" местният общински съветник Тихомир Томов. По думите му той самият, още няколко други общинари, както и граждани ще извадят от джоба си пари, с които ще закупят лунните парцели. След което ще ги дарят на общината.
До това решение се стигнало, след като местният парламент не одобри предложението на Томов общината сама да се бръкне с пари от бюджета си за лунна недвижима собственост. Още в първия работен ден на 2013 г. Томов излезе с предложение Стара Загора да закупи 50 декара лунен терен. "За инвестицията ще се нужни около 1000 долара, което е напълно поносима сума", изчисли тогава пред "България Днес" общинарят, който е бивш командос, участвал в мисиите в Камбоджа и Сърбия.
Томов бе напълно убеден от необходимостта от такава покупка. "Трябва да инвестираме в бъдещото. Ако закупим парцел там, който се окаже богато находище, може да го предоставим дори под аренда на великите сили", разясни тезата си общинският съветник, като допълни, че Прага вече е закупила свой терен на Луната.
Тези аргументи обаче се оказали недостатъчно убедителни за повечето общинари под липите, не скри разочарованието си Томов. Затова бившият командос бързо намерил нов вариант. Сега той, негови колеги и граждани ще купят сами терени на Луната и ще ги предоставят на общината. "Има хора, които са готови да го направят. Ще вземем становище от старозагорската астрономическа обсерватория на кое място на Луната е най-добре да купим парцели", обясни Томов.


Искат от Бойко 1.5 млн. долара

На 21 февруари т.г. общинарите в Стара Загора ще гласуват декларация, с която ще призоват правителството да задейства членството ни в Европейската космическа агенция. Предложението отново е на Тихомир Томов. През пролетта на 2011 г. премиерът Борисов обеща, че България ще стане член на ЕКА. Оказа се обаче, че членският внос е около 1.5 млн. долара и въпросът зацикли. "Струва си да се дадат тези пари, ще имаме достъп до всички последни изследвания", смята Томов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама