Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1759030 www.bgdnes.bg

Арабистът Владимир Чуков: "Хизбула" е опасен противник

Кой е той
Проф. Владимир Чуков, роден на 22 април 1960 г. в Атина, Гърция. Учи във френски колеж в Тунис, после завършва Френската гимназия в София. Дипломира се във Факултета по обществени науки на Дамаския университет в Сирия. Преподава в редица български университети. През 1999 г. създава неправителствената организация "Български център за близкоизточни изследвания". Автор е на редица книги и изследвания в тази област.

 

Бисерка БОРИСОВА
- Г-н Чуков, Консултативният съвет по национална сигурност излезе с "обосновано предположение", че "Хизбула" стои зад атентата на летище Бургас. Какви последици би могло да има това за страната ни?
- Формулировката, която излезе от консултативния съвет, е само предположение. В смисъл - ние нямаме категорично събрани доказателства, че на 100% става въпрос за "Хизбула" при този атентат.
Тази формулировка е единствената възможна и удачна в момента. Тя засяга само и единствено военното крило в "Хизбула". Защото организацията има и политическо крило, което е част от управляващата тройна коалиция в Ливан. "Хизбула" има трима министри в ливанското правителството. Дори по време на последното посещение на премиера на Ливан Наджиб Микати в София във водената от него делегация беше и министърът на земеделието, който е представител на "Хизбула".
- Какво би станало, ако не се направи това разграничение между политическо и военно крило на една и съща партия?
- Политиците ни трябва много да внимават какво говорят и как го казват. Ако България признае цялата партия "Хизбула" като терористичен субект, тогава би трябвало да приеме, че терористичният акт в Бургас е акт на враждебност от страна на ливанското правителство. Това автоматично би означавало война.
Отчитайки тези рискове, британското външно министерство създаде тази формула за разграничението между отделните крила в "Хизбула". Трябва и ние да приложим гъвкавия подход на Форин офис. Ако приемем, че терористичният акт е дело на "Хизбула", то непременно трябва да обясним, че става въпрос за военното крило на партията. И че ние ще продължим да си сътрудничим с политическото крило, което ще рече и с ливанската държава, политици, парламент.
- Какво представлява "Хизбула"? Защо появата на организацията се свързва с Иран, но тя действа най-вече на територията на Ливан?
- В буквален превод ДХизбулаУ означава "Партията на Бог", на Аллах. Създадена е от ирански шиити през далечната 1982 г. като движение, което се бори срещу Държавата Израел. По това време израелската армия беше обсадила столицата на Ливан Бейрут. Израелците искаха да изгонят палестинския лидер Ясер Арафат. Големи битки бяха, големи сражения. Тогава Иран създаде движението "Хизбула" като свои последователи и ги въоръжи. Това се случваше пред очите ми. Гледах как гвардейци на ислямската революция (пасдарани) маршируваха и обучаваха членовете на "Хизбула".
- В какво състояние е "Хизбула" в момента?
- През годините "Хизбула" укрепна изключително много. Има политическо, военно и религиозни крило. На практика стана държава в държавата. Изигра изключително голяма роля в гражданската война в Ливан. Мощта й стигна до такива размери, че "Хизбула" води самостоятелна война срещу Държавата Израел!
Въпреки че политическото крило е част от управлението на Ливан, то военното крило продължава да действа в много тясна връзка с Иран. Ако има някакви проблеми в цялата партия "Хизбула", те се решават от Иран. В момента "Хизбула" има около 35 хиляди ракети. Счита се, че разполага с до 50 хил. отлично обучени и много добре въоръжени бойци. Последните израелски бомбардировки бяха над лаборатории за конвенционално и неконвенционално оръжие на "Хизбула" около Дамаск. Ставаше въпрос дори за изключително висок клас ракети Дземя-земяУ.
Бастионът им е Южен Ливан и южното предградие на Бейрут. Навремето Южен Ливан беше християнски, но сега, за съжаление, е изцяло е шиитски и про-УХизбулаУ.
- Създадена като организация за борба с Израел, ДХизбулаУ явно продължава да следва това като свое символ верую - въпреки че участва легално и в правителството на Ливан?
- ДХибзулаУ е в постоянно състояние на война с Държавата Израел. Организацията е много важна част от т.нар шиитска ос - Иран, Сирия, вече може да кажем и управляващите шиити в Ирак, както и в известна степен радикалното палестинско движение "Хамас". Бих казал, че от всички тях след Иран най-добре организираната от гледна точка на подготовка и боеспособност е "Хизбула".
- Много българи по форумите смятат, че членовете на военното крило в "Хизбула" са основно "главорези, дисциплинирани да изпълняват атентати, убийства". Така ли е?
- Членовете на "Хизбула" са основно хора от религиозната общност от шиитската част в Ливан. Определено имат много сериозни военни и разузнавателни структури. "Хизбула" е една армия в буквалния смисъл на думата. Що се отнася до убийствата - през 2008 г. в Дамаск бе убит един от легендарните им лидери, Имад Мугние. Смея да твърдя, че на неговата съвест тежат изключително много атентати, жертви.
- При изявлението, че атентатът в Бургас е дело на част от "Хизбула", не си ли навличаме прекалено опасен и сериозен противник?
- Както вече казах, "Хизбула" е изключително боеспособна армия, която българското правителство в никакъв случай не трябва да подценява. Особено като се има предвид, че тя е в много тясно сътрудничество с иранската революционна гвардия. Българското правителство трябва много внимателно да артикулира, така да се каже. Изключително добре да подбира думите. Да внимава кого и за какво посочва. Защото в лицето на "Хизбула" България ще има изключително добре организиран и въоръжен опонент. Без значение кой какво говори и съветва отвън, трябва българските политици да са много внимателни. За да не попаднем в опасен капан.
- Има ли в България "гнезда на ДХизбула", свързани именно с военно крило на тази партия?
- Това е работа на службите. Като цяло "Хизбула" действа сред ливанската диаспора в цяла Европа. Това е и един от каналите за финансиране. Правят се дарения, "Хизбула" съответно си има членове и симпатизанти в Европа. Но се досещате, че никой от "ХизбулаУ няма да тръгне да обявява това публично. То е работа на съответните национални европейски служби. В Германия и Франция например всяка година се анонсира такава информация.
Що се отнася до България, ливанската общност тук е по-малка. В личен план си мисля, че има някакви представители и у нас. Но предвид ситуацията в България, те очевидно много внимават - за да не си отрежат клона, на който седят.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама