Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1759047 www.bgdnes.bg

Опозицията провали Изборния кодекс

Поредният опит на управляващите за преговори с опозицията по Изборния кодекс удари на камък. Още в петък от ГЕРБ изпратили официални покани до партиите, за да обсъдят заедно правилата на вота. БСП и ДПС обаче провалиха консултациите.

Въпреки че дали съгласието си пред шефката на правната комисия Искра Фидосова, червените и хората на Лютви Местан не дойдоха, за да избистрят изборните текстове. Това буквално вбеси Фидосова, която ги обвини в пълно нехайство и безобразие.
"Изключително безотговорно е да не присъстваш на консултации, за които предварително си дал съгласие. До нас не е отправено нито устно, нито писмено съобщение дали ще участват", възмути се Фидосова. Колегите й от правната комисия на ГЕРБ също допълниха, че това вече минава границите на добрия тон и че постъпката на опозицията е подигравка. На дебатите пристигнаха само двама от депутатите на ДСинята коалицияУ - Мартин Димитров и Екатерина Михайлова. Възмутен, че консултациите са бламирани, Димитров обидено коментира - "ние не си играем на игри", и също напусна.
Червените пък отговориха, че не са под чехъл и не правят каквото им наредят от ГЕРБ. "Имаме и достатъчно други задачи и е редно управляващите да се съобразяват, че не сме им подчинени. Така че не става дума за никакъв бойкот, обсъждаме сериозно направените предложения и утре ще ги обсъдим", заяви Михаил Миков от БСП. Той категорично отрече думите на Фидосова, че не е предупредена за отказа им от участие в разговорите. "Говорят се неверни неща. Сутринта Искра Фидосова е била предупредена, че нямаме възможност да участваме в тази среща", допълни още Миков.
От ДПС също заявиха, че бойкот не е имало от тяхна страна, но времето за консултации не им било по-удобно.
От ГЕРБ удариха на камък и при "Атака". Лидерът на националистите Волен Сидеров заяви, че преди да седне на една маса с управляващите и да обсъжда промени, иска законови изменения в текстовете за политическите партии. Националистите настояват да се сложи край на възможността субсидията да следва депутата дори като напусне групата. "ГЕРБ са крадци, как да преговарям с тях по каквито и да е изборни закони", заяви Сидеров.
Така Изборния кодекс бе замразен за пореден път, тъй като опозицията бламира дебатите, а днес се очаква заради скандали по текстовете в правната комисия влизането на закона в пленарна зала отново да се отложи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама