Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1760158 www.bgdnes.bg

Роднини на загиналия в атентата шофьор: Не искаме парите на "Хизбула"!

"Не искаме парите на ДХизбулаУ! Това е в разрез с нашата религия, освен това не е човешко", категорични са роднините на загиналия на летище Сарафово шофьор Мустафа Кьосов. Това разказа пред "България Днес" кметицата на село Юруково, откъдето е починалият мъж. След половин година разследване българските политици посочиха с пръст именно ДХизбулаУ като отговорна за атентата срещу израелски туристи на 18 юли миналата година.
Терористичната организация ДХизбулаУ винаги подпомага финансово пострадалите при своите атентати мюсюлмани, какъвто е случаят със загиналия български шофьор, но почерненото семейство Кьосови е категорично, че не иска и стотинка от кървавите пари. Съпругата на Мустафа Ц Емине, и дъщеричка му Салихе вече получиха държавна помощ в размер на 10 000 лева, от общината пък взеха 5000 лв. Освен това Израел реши да даде стипендия в размер на 150 долара месечно на 11-годишната Салихе, докато навърши пълнолетие. По инициатива на община Якоруда бе открита и дарителска кампания за подпомагане на семейството на шофьора.


Веднага след атентата Израел прибра телата на своите жертви, посрещна ковчезите с правителствена церемония като герои. В същото време 36-годишният Мустафа Кьосов беше погребан в родното си Юруково без държавна церемония. Много от хората в селото са убедени, че това се дължи на тяхната религия и дори в началото може би разследващите са подозирали, че самият Мустафа Кьосов е замесен в атентата.
"Много хора помогнаха, но положението на семейство Кьосови е все същото, както след атентата. Емине и Салихе не се справят. Те са без доходи, тъй като единствено Мустафа осигуряваше издръжката на семейството. Сега разчитат единствено на добри хора и роднини", разказа още Емине Еланска.
Малката Салихе все още се опитва да се справи със загубата на баща си.
"Момичето вече излиза от шока, в който се намираше, след като разбра за смъртта на баща си. Тя едва сега осъзнава липсата на своя родител. Сега вижда разликата. Реших, че е добре да я консултираме с психолог и тази седмица ще я заведем", обяснява още Еланска.
Съпругата на Мустафа Кьосов Ц Емине, също още не може да се отърси от загубата. Откакто съпругът й починал, тя не е излизала от дома си.
"Предлагахме й работа по програмите за заетост, но в момента тя не е в състояние да върши каквото й да е", обяснява кметицата на Юруково.
"Въпреки че шумът около Кьосови бързо утихна след атентата, може би е по-добре така. За да могат и те да забравят за случилата се с тях трагедия", убедена е Еланска.

Терористичният акт

На 18 юли в 17,23 минути на паркинга на летище Сарафово в Бургас избухва бомба. Целта на атаката са три автобуса с израелски туристи, които е трябвало да бъдат превозени до хотел "Хризантема" в Слънчев бряг. След взрива загиват петима израелски туристи - Ицик Коланги, на 28 г, Амир Менаше, на 28 г, Елиор Прайс, на 26 г., Маор Харош, на 25 г., и Кочава Шрики, на 44 г. Поразен е и българин - шофьорът на автобуса, 36-годишният Мустафа Кьосов. Загива и атентаторът. Ранени са 35 души. След терористичния акт МВР разпространи снимка на евентуалния извършител. Мъжът, заподозрян като камикадзе в кървавия атентат, е носил бермуди и раница.
След около половингодишно разследване ДХизбулаУ бе посочена официално от българските политици като организатор на терористичния акт в Бургас.
"Имаме данни, че атентатът е финансиран от ДХизбулаУ. Може да се направи обосновано предположение, че две лица са принадлежали към военното формирование на ДХизбула", обяви във вторник Цветан Цветанов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама