Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17697011 www.bgdnes.bg

Бай Митко е най-съвестният данъкоплатец

100-годишният родопчанин сам декларира доходи пред НАП 

Декларира доходи от билки и гъби, от царско време гласува на всички избори 

Доли ЛУКАНОВА

100-годишният Димитър Кавгазов е най-възрастният и съвестен данъкоплатец у нас!

Всяка година столетникът сам декларира доходите си пред НАП. Бай Митко се вдига от родопското село Славейно и пътува до офиса на приходната агенция в Смолян, за да изпълни дълга си към държавата.

Реклама

"Всяка година попълва сам декларацията си. Придружавам го до града за всеки случай, но той добре се оправя. Още от зимата започва да ми напомня за данъчната декларация. В никакъв случай не може да изпусне срока", разказва пред "България Днес" дъщеря му Митра.

Столетникът има около 70 декара гори от наследство, които се стопанисват от местна кооперация. Всяка година му изплащат определена сума за това, че извършват дейност във владенията му. Той декларира съвестно доходи от горско стопанство, включително от събиране на диворастящи билки, гъби и плодове.

Всеки, който познава Димитър, го определя като трудолюбив и добър човек. Почти целият му трудов стаж е преминал като служител в горските стопанства. В началото бил горски надзирател, а след това станал началник на склад за дървесина.

"След пенсия работи още 5-6 години, защото не можеха да намерят човек на негово място. Все пак това е отговорен пост и не можеха да вземат кого да е", допълва 72-годишната му дъщеря.

Днес Димитър не е на трудов договор, но продължава да е активен и не стои на едно място. Всеки ден независимо от метеорологичните условия навън излиза на разходка. Два часа сутрин и два часа следобед. Обича да прекарва време в планината и смята, че именно това го поддържа в добро здраве. Столетникът се грижи и за малка градина, където си е засял картофи и фасул. Обича да похапва всичко, каквото му сготвят децата, а вечер си има ритуал да пие по малко ракия и червено вино.

Реклама

Друго задължително правило за столетника е да не пропуска да упражни правото си на глас. От царско време Димитър ходи до урните по време на всички избори.

"Отвратени сме, но няма начин. Татко е недоволен от машинното гласуване, ама трябва да се гласува, защото никой не мисли за народа. Най-добрият управник би бил този, който се грижи за хората. Те само техните заплати си вдигат, пък не питат пенсионерите как живеят", казва Митра.

Дъщеря му има по-малка сестра - Добрина. И двете са медицински сестри и не живеят при баща си, но често го посещават. Споделят, че успяват да свържат двата края. Възрастният човек не се оплаква от нищо. Не пие лекарства и не посещава болници. Единственото отражение на годините му се проявява в слуха и Кавгазов не чува много добре.

"Чистият въздух, работата и ходенето. Това крепи татко на тази възраст. Той е много отговорен и съвестен човек. Винаги ни е учил на трудолюбие", допълва Митра.

С най-голямо нетърпение бай Митко чака 27 септември, когато се събира цялата рода по повод рождения му ден. Пенсионерът посреща четиримата си внуци, шестимата правнуци и единия праправнук от Германия, Хасково, Бачково и Пловдив. Тази година ще е специална, тъй като столетникът ще получи много ценен подарък - втора праправнучка.

"Татко и всички от семейството си мечтаем единствено за здраве и да сме все така сплотени", завършва наследничката му.

Реклама
Реклама
Реклама