Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17697382 www.bgdnes.bg

Бездомникът Дани от подлеза на Софийския университет: Бутилката е най-големият ми враг и най-добрият приятел (ВИДЕО)

С шеф Андре Токев се разминахме в затвора в Казичене

Всяка вечер, ако минавате през подлеза на Софийския университет в столицата, ще видите млад мъж в опърпано палто и рошава коса. Спи, където намери, няма дом. Не се е къпал от седмици. Неговото име е Дани. Спираме се при него и го молим да ни разкаже историята си и защо е стигнал дотук. Щом разбира, че сме от "България Днес", веднага се съгласява на разговор.

- Дани, ти си бездомник, нали така?

- Да. От Берковица съм, между другото.

- Искам да направя интервю с един човек от народа...

- Който има нужда от помощ.

- Ето, подавам ти ръка, здравей!

- Здравей! Само внимавай, че дясната ми ръка е саката. Един човек ме удари ето тук, вляво на лицето, преди 10 години. Нали знаеш, че лявата половина на тялото отговаря за десните крайници и обратното.

Реклама

- Ходи ли в болница?

- Да, в "Пирогов" бях. Имах право на здравна помощ, но вече се водя уж на 90% възстановен и сега не ми се полага такава. Преди бях охранител и съм осигуряван, но сега нямам осигуровка.

- На колко години си?

- Точно на 40. На 16 февруари ги навърших.

- Защо дойде в София?

- По настоящ адрес бях в "Сухата река", сега се води квартал "Левски Г". Там живеех пет години и половина. Стигнах до това положение заради ей това... (б.а. - сочи бутилката). Заради пиенето.

- Наркотици ползваш ли?

- Не! Единствено съм пробвал лека дрога - марихуана, билки...

- Можеш ли да кажеш, че алкохолът ти съсипа живота?

- Да, така е! Но аз смятам, че каквото му е приятно на човек, това трябва да прави. Без значение дали ще пуши, алкохол или дрога. Защото не живеем 100 години с орлите. За мен животът е гаден. Да, аз съм алкохолик. Алкохоликът без пиене не може. 

- Ако можеше да върнеш времето назад, нямаше ли да ти е по-добре без пиенето?

- Не! За мен алкохолът е най-важното нещо в живота ми. Това е положението. Най-добрият приятел ми е алкохолът. 

- Това е много тъжно, което казваш...

Реклама

- Тъжно, ама е така. Важно е човек както се чувства, така да живее. 

- Имаш ли истински приятели?

- Не. Човек в живота може да има двама, най-много трима истински приятели. Аз имам познати.

- А имаш ли деца, жена?

- Нямам деца. През 2007 година бях на 23 години. Тогава брат ми искаше да ме запознава с на негов познат дъщеря му. Да се оженим евентуално. Но аз не мога да трая жени. Ако имам жена и ми направи проблем, казвам ти директно, троша й главата. После отивам и се предавам в полицията и ще я лежа. От затвор се излиза, но от гроб не се излиза.

- Дани, това не е хубаво. Не може така да се посяга на жени. Сега и законът за домашното насилие стана по-строг.

- Знам. Има и агенция за закрила на жените. Не обичам да ме командват, а те обичат да го правят. Жената е дявол. Първо е било матриархат. После става патриархат и все още е. Доказало се е, че жените не могат да управляват. Затова и на жена не можеш да имаш доверие.

- Влизал ли си в затвор?

- Да, заради хулигански прояви. Бях там 4 месеца. По-точно, заради грабеж. Приемат те първо в Централния софийски затвор и после те разпределят. В Казичене бях. Нали го знаеш готвача Андре Токев? Той точно излизаше, когато аз влизах през лятото на 2022 година. 

- Едва ли ти е харесало в затвора?

- Напротив. Явно е моето място. Няма кой друг да ми подаде ръка. Държавата с нищо не ми е помогнала. Бил съм в столицата на Германия - Берлин, бил съм и във Виена, Австрия. Има огромна разлика между западноевропейския свят и България. Различен е манталитетът на хората.

- Там просяк ли беше?

- Не. Занимавах се с почистване на офис сгради. 12 евро на час се плащаше в Германия. А на мен, като българин гастарбайтер - 6 евро. На ден за 8 часа изкарвах близо 50 евро. Тук не ми предлагат същите пари. Дават най-много 20 лева за чистач, и то условно. А в Берковица, откъдето съм, дават 5 лева на ден.

- В момента как се препитаваш?

- Бездомник съм. В София дават всеки ден безплатна храна за бедни хора на няколко места. Сега ходя до джамията в центъра, там раздават.

- Виждаш ли някакъв светъл лъч в този живот?

- Пиенето е за мен. А друго, каквото дойде.

- Имаш ли мечти?

- Имам. Знаем, че между Украйна и Русия има война. Между Израел и Хамас пак има война. Всички световни войни са възникнали от регионални конфликти. Трета световна стане ли, светът загива. Русия има най-доброто оръжие в света. Бил съм в казармата във Враца, в сухопътни войски.

- Как си представяш живота след 10 години?

- Искам да си се прибера в Берковица. Да си празнувам там 50-годишнината. Камъкът си тежи на мястото, знаеш.

- Гледал ли си филма "Сам вкъщи"?

- Да, първа и втора част.

- Знаеш ли, че приличаш на единия от Мокрите бандити - актьора Даниел Стърн?

- Ха-ха, да, на оня високия, нали...

Реклама
Реклама
Реклама