Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17705845 www.bgdnes.bg

Атила избяга от Иран и стана футболист у нас

Християни сме и там имаше гонения, а тук научих езика за една година, казва смелото момче 

Само за една година Атила научава български език и става футболист в "Локомотив" София. Учи в наше училище и не среща никакви проблеми нито с намирането на приятели, нито в отношението в школото и на улицата.

Реклама

Така започва разказа си пред "България Днес" 19-годишното момче, което заедно с цялото си семейство напуска родния си град Карадж в Иран и само с няколко сака с дрехи се установяват в Турция.

"Живеех до 11-годишна възраст в родината ми. Решихме да тръгнем, защото сме християни. В Иран това е проблем. Прибирали са баща ми и са го държали по няколко дни, без да знаем къде е и какво се случва. Връщал се е със синини по лицето. Един ден каза, че оставяме всичко в Иран и тръгваме. Нямаше как да живеем вече там", споделя Атила.

Така цялото семейство се озовава в Турция, където прекарва пет години. За цялото време не получават никакъв статут, а отношението към тях също не е от най-позитивните, когато става ясно, че са християни.

Така преди малко повече от година Атила и семейството идват в София. За кратко време получават хуманитарен статут, намират си квартира в квартал "Надежда", а момчето започва да тренира футбол в "Локомотив" София (чийто клубен стадион е в същия квартал) и научава много добре български език. Така семейството се интегрира по чудесен начин в страната.

"Тук сме спокойни. Уча и тренирам футбол. Родината ми Иран ми липсва, но не мога да кажа, че не мога да живея без нея. Не е имало трудности пред мен. Само езика да науча - още около година ми трябва да го усъвършенствам", разказва на съвсем добър български Атила.

Реклама
Реклама
Реклама