Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17715112 www.bgdnes.bg

91-годишният Ицко Финци готви по рецепти на Леонардо да Винчи

На 91 г.!

Двамата със съпругата му Лиза са по-щастливи от всякога

Шапки долу за големия Ицко Финци! Утре той навършва 91 години и е по-щастлив от всякога.

Двамата с 46 години по-младата му съпруга Лиза Боева имат 13 години брак, който празнуват на 22 май. И двата повода за щастие обаче няма да съберат много хора на трапезата, тъй като от доста време двойката си е самодостатъчна.

"Сега Ицко експериментира с рецепти на младия Леонардо да Винчи. Той е работил за кратко като готвач във флорентинската таверна "Трите охлюва". Традиционната кухня е крайно вяла и неестетична тогава - месо или риба, направени на пастет, който се маже върху хляб, и Леонардо измислил свои рецепти. Например: през сито от конски косми процежда отвара от меки плодове и свински бульон. Ястието се поднася топло, като в чинията са поставени 2-3 ягоди. Имам списък с около 20-ина рецепти, измислени от Леонардо. Не смеем да опитаме всички, прекалено сложно е, но някои - да. Ицко обича да готви и експериментира, аз съм любопитна и лакома. Резултатът ни е доста изхвърлени продукти... Но опитите продължават!", споделя с усмивка Лиза. За рождения си ден Ицко ще почерпи нея и най-близките си - сина си Самуел, който е тук, в България, и още двама-трима приятели.

Реклама

Семейният и творчески тандем Ицхак Финци - Лиза Боева отдавна са се посветили на изследването и интерпретацията на световната класика. Наскоро те направиха подкаст, наречен "Септември на Данте". "Към щастието е важно да те води истински учител - някой, който знае посоката и е готов да държи ръката ти в трудна минута", убедена е любимата жена на Ицко Финци. "В щастието е важно да ни чакат. Раят без Беатриче е невъзможен. Харесва ми мисълта на Клодел: "Раят на Данте започва в ада", обобщи половинката на Финци.

Историята на любовта между Ицко и Лиза тръгва от амбициозния студентски проект на Лиза, чийто ментор е проф. Георги Дюлгеров. "Мегаломански беше", шегува се Лиза. Тя включва в проекта си дузина известни актьори. Дюлгеров преглежда листата и се пошегувал: "Можеше да включиш и Ицко Финци", за да й даде знак да не се увлича. Знайно е, че Финци е изключително внимателен към ангажиментите, които поема. Но Лиза се амбицирала. И наистина поканва Финци за своя студентски проект - нещо, което никой дотогава не бил успял да постигне. Защо Финци приема? Споделя, че сценарият го заинтересувал, а и много се впечатлил от Лиза. И ето, години след това двамата са семейство. Малката Матилда е връзката, която ги свързва най-силно. Момиченцето в вече на 6 и съвсем скоро ще тръгне на училище. И двамата са перфектните родители на малката. "Когато Сами беше хлапе, аз бях денонощно зает. Не успях да споделя детството му. Сега с Матилда е различно. Виждам едно малко човече, което навлиза в живота ми, и аз му помагам, доколкото мога", споделя с усмивка Финци.

Четете още

90-годишният Ицко Финци с тежко признание: Не планираме второ дете с Лиза!

90-годишният Ицко Финци с тежко признание: Не планираме второ дете с Лиза!

Ицко Финци на 90: Не искам цветя и подаръци

Ицко Финци на 90: Не искам цветя и подаръци

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама