Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17725298 www.bgdnes.bg

Иван вае Ботев от камък

Под лобното място на революционера 

Талантливият каменоделец от Враца пресъздава по уникален начин бунтовника 

Христо Ботев оживява от камък недалеч от лобното му място във Врачанския Балкан, където завинаги остава в българската история със своя подвиг и този на 208-те му четници в името на свободата.

Талантливият каменоделец Иван Симеонов извайва образа на гениалния поет-революционер първо от глина, след това прави гипсова отливка, а от седмица вече изработка финалния образ на безсмъртния войвода от бял врачански камък.

Реклама

"Това е първият лик на наш герой, който изработвам в нашата семейна работилниц, и много се вълнувам. Ботев е символът на нашия град и неслучайно с негова изработка започвам под връх Околчица, а това е моето лично авторско виждане за образа и излъчването на Христо Ботев", сподели пред "България Днес" даровитият Иван, докато работи по лика на бунтовника в полите на Врачанския Балкан.

Работа по скулптурата Симеонов започва преди три седмици, а вече напредва сериозно и със същинската работа по камъка. Височината му е около 120 см, а широчината в раменете около метър.

"Тази изработка ще остане завинаги и това много ме вдъхновява. Ще бъде поставена на публично място, като скоро ще бъде обявено кога и къде", сподели още Иван Симеонов.

Наскоро Иван "съживи" от камък друг почитан българин - Колю Фичето, чиято фигура бе монтирана пред сградата на Камарата на строителите в България.

Преди Фичето Иван сътворява с чук и длето генерал-полковник Васил Василев от Строителни войски във врачанското Старо село. А в монтанското село Бели мел изработва от камък и монтира Ангел Въцов-Комитата - първи кмет на Монтана, който е родом от селото. Паралелно подготвя и много пластики, паметници и чешми от камък.

Иван завършва каменоделното училище във врачанското село Кунино. Трето поколение е в трудния занаят - преди него дядо му и баща му завършват същото школо, а генът си казва думата.

Реклама
Реклама
Реклама