Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17995373 www.bgdnes.bg

БГ даровете за папата - от кисело мляко до чипровски килим

  • Плевнелиев шашка с двуметрово яйце, което не влиза в стаята за аудиенция
  • Желязков и Радев с икони, Бойко праща картини

Президентът Румен Радев и водената от него делегация подариха вчера на папа Франциск във Ватикана оригинална икона на светите братя Кирил и Методий от втората половина на XIX век. Тя е дело на зографи от Софийската иконописна школа.

Реклама

Дарът на държавния глава е сред очакваните и традиционни в протокола на визитата през годините. Обръщайки поглед назад във времето, става ясно, че други държавници преди Радев са били далеч по-креативни, влизайки дори в шеговити класации.

Най-култов подарък остава този на президента Росен Плевнелиев и българската делегация във Ватикана през 2012 г. Тогава държавният глава подари на папа Бенедикт ХVI огромно 200-килограмово великденско яйце, изработено от пловдивско бижутерско ателие. То е направено от стомана, със златно покритие и кристални камъни в цветовете на дъгата. Крещящият подарък на българската делегация не успя да влезе в стаята за аудиенцията заради размерите си - яйцето бе високо над 2 метра.

Изделието обаче влезе в класация на италианските медии като един от най-странните подаръци, които понтифът е получавал. То бе подредено на трето място в класацията на абсурдните дарове след 20 галона бира от немски епископ и сервиз десертни чинийки от британския принц Чарлз.

Бойко Борисов, който по-рано се похвали пред британския премиер Джеймс Камерън, че трима папи са го галили по главата, също блесна с идейни подаръци. През 2019 г. в качеството си на премиер Борисов посрещна папа Франциск на летище София и му подари икона, омофор и българско кисело мляко. Преди това Борисов е подарявал картина на св. Иван Рилски на художника Павел Митков, чиито творби са дарявани общо четири пъти във Ватикана.

Папа Франциск имаше среща и с президента Румен Радев, който му подари оригинално, ръчно изработено разпятие с резбовани флорални мотиви, вплитащи се като детайли в централна част на българския възрожденски иконостас.

Още в самолета на път на България екип на Нова тв изненада папа Франциск с подарък, който символизира християнската обредност по нашите земи. Светият отец получи специален дървен просфорен печат от 1901 г., който е използван от българско християнско семейство от Северозападна България.

Реклама

Три години по-късно българската делегация, водена от наследника на Бойко на премиерския пост Кирил Петков, занесе на папата в Рим изработена от вълна сцена на Рождество Христово. Символичният подарък е изработен от деца от социалния център "Рождество Христово", който е създаден от Католическа апостолическа екзархия - София. В официално съобщение на Ватикана се посочи, че като втори дар за папата българската делегация е дарила традиционен чипровски килим.

През 2023 г. тогавашният председател на Народното събрание Росен Желязков занесе на папа Франциск ръчно извезана икона с образите на светите братя Кирил и Методий и свети Климент Охридски.

Тя е изработена със златни и сребърни метални нишки от две сестри от Асеновград, които извезаха омофора, който беше подарен на папата при посещението му в България. Росен Желязков посочи, че това е красиво направена творба, в която са въплътени органично образите. От своя страна папата подарява пластика, в която има изобразено цвете и гълъб, разкъсани под формата на кръст. Те носят посланието, че мирът и отношенията са толкова крехки и чупливи, че трябва да ги пазим по всякакъв начин.

На фона на българските подаръци от Ватикана могат да се похвалят с далеч по-скъпарски и изобретателни дарове от представители на властта в други държави. Като джага (маса за игра на футбол) и уникално "Ламборгини".

Четете още

Папа Йоан Павел II в София през май 2002 г.: България е невинна за атентата срещу мен!

Папа Йоан Павел II в София през май 2002 г.: България е невинна за атентата срещу мен!

Комисарят на българския павилион се срещна с Папа Франциск във Венеция

Комисарят на българския павилион се срещна с Папа Франциск във Венеция

Шапката на папата полетя (видео)

Шапката на папата полетя (видео)

Папата низвергнат след призива Украйна да вдигне бялото знаме пред Русия

Папата низвергнат след призива Украйна да вдигне бялото знаме пред Русия

Реклама
Реклама
Реклама