Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18014502 www.bgdnes.bg

Светлин Русев избран от Ванга за църквата в Рупите

Иконите на твореца привличат хиляди в храма на пророчицата

В последната седмица на май България отново си спомня за своя творец Светлин Русев, който си тръгна от нашия свят на 26 април 2018 г. Но завеща на поколенията многобройни произведения на изкуството. Както и вълнуващата история за своята духовна връзка с пророчицата Ванга, която продължава и след земната кончина на двамата.

Стенописи и икони на маестрото са важна част от църквата "Света Петка Българска" в Рупите. Черквата се изгражда по инициатива на Ванга и с нейни средства. Легендарната ясновидка счита този храм за голямото дело на

своя живот. Знае се, че самата Ванга е посочила Светлин Русев за човека, който трябва да направи определени стенописи и икони.

Реклама

Любопитното е, че художникът продължава да твори за храма в Рупите почти до края на живота си.

"Изпълних заръката на пророчицата Ванга - споделя Русев 20 години след кончината на Ванга през 2016 г. - Преди да умре, тя ми поръча да направя две икони и да ги поставя в храма. Едната да изобразява молитвата на Христос в Гетсиманската градина, а другата да показва ангел господен, който съобщава на Дева Мария благата вест, че носи в утробата си Спасителя. Най-накрая ги нарисувах и иконите вече са в църквата в Рупите.

Първата е на южната стена, а втората - на северната стена на църквата."

Две години по-късно, през пролетта на 2018 г., 50 картини на Светлин Русев са изложени в галерията на именития скулптор Зураб Церетели в Москва. Експозицията е част от културната програма в руската столица, съпътстваща българското председателство на Европейския съвет по това време.

"Изложба в Русия без Ванга не е възможна - споделя тогава Русев пред "България Днес". - Затова и включих неин портрет. Имам също така картини на майка ми и баща ми. Това са ми най-близките хора, силно емоционално съм обвързан с тях. Платната с тях по закон Божи са важни за мен."

Според Светлин Русев Ванга продължава да пази България дори и от отвъдното.

"Сред нас тя имаше мисия, която продължава и сега, защото делата й не са само на земно ниво - казва художникът. - Тя беше приземена да помогне на нашия народ и след това беше върната обратно. Но тя е тук - нейното дело, енергия и дух продължават да са сред нас."

В интервю за сайта "Епицентър" Русев отново е пределно откровен. "Ванга беше изпратена с мисия, която носеше през целия си мъченически живот - казва творецът. - Тя беше дар за България и това следва да се осмисли от всеки един от нас - защо именно в България, и да се види смисълът как една жена в това състояние на слепота помагаше на хората. Че Ванга беше изпратена със специална мисия - това трябва да се знае! Тя не е обикновена врачка, не е обикновен медиум, тя не е контактьорка. Тя е един извисен дух, който беше приземен на наше, земно ниво, за да може да разговаря с такива бунаци като нас. И те да я разберат... И днес Ванга липсва на България." На въпроса: "Любопитен ли сте да узнаете какво е там, Отвъд", Светлин Русев отговаря така: "Убеден съм, че има Отвъд, но истината за Отвъд не е за любопитни, а за Посветени! Нямам самочувствието дори на ученик за познанието на Пътя. Но вярвам в него."

Четете още

Мими Иванова: Ванга ме спаси
Мими Иванова: Ванга ме спаси

Мими Иванова: Ванга ме спаси

БНТ пуска нова песен за Ванга
БНТ пуска нова песен за Ванга

БНТ пуска нова песен за Ванга

Спешен ремонт в църквата на Ванга
Спешен ремонт в църквата на Ванга

Спешен ремонт в църквата на Ванга

Светлин Русев рисувал Васил Божков
Светлин Русев рисувал Васил Божков

Светлин Русев рисувал Васил Божков

Реклама
Реклама
Реклама