Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18154714 www.bgdnes.bg

Кометите на политическия ни небосклон

Феноменът "Величие" следва линията на изненадите 

Царят, Яне Янев, Сидеров и Марешки - обещанието за борба с корупцията изстрелва в небесата 

Шок и изненада предизвика никому неизвестната партия "Величие" на отминалите избори, която прескочи 4-процентовата бариера за влизане в парламента и вкарва цели 13 депутати в 50-ото Народно събрание.

Реклама

Резултатът им сюрпризира политици и политолози, журналисти и социолози и други наблюдатели на процесите около жълтите павета, че и самите двигатели на новото политическо чудо. Поглед назад в хрониките на парламентарния вот показва, че катапултът на "полковник Марков" и компания далеч не е единственият.

На парламентарните избори на 5 юли 2009 г. РЗС се промъква на "фотофиниш" в Народното събрание с 4,13% и 10 депутатски места, хвърляйки сензацията на горещия летен вот. Лидерът Яне Янев влезе тогава в събранието с твърдението, че иска да вкарва корумпирани министри в затвора. РЗС създават своя група, която просъществува по-малко от 5 месеца и на 9 декември 2009 г. се разпада.

На тази дата председателят на НС Цецка Цачева прочита от парламентарната трибуна заявлението на Марио Тагарински за напускане на РЗС. Така групата на партията официално престава да съществува, тъй като минимумът за парламентарна група е 10 души.

Друг важен играч изгрява на политическия небосклон в началото на новото хилядолетие. На проведените на 17 юни 2001 г. парламентарни избори сформираната нова политическа формация Национално движение "Симеон Втори" (НДСВ) безапелационно печели изборите. Фурорът по завръщането на царя е огромен, близо 2 млн. души подкрепят партията му на изборите и НДСВ печели с внушителните близо 43% - нещо невъобразимо за която и да е партия в днешната динамична и разпокъсана обстановка.

Въодушевлението по дългоочакваното завръщане и посрещане на царя по железопътни гари в села и градове из цялата страна не трае дълго. След едни предсрочни избори идва ред и на редовните на 5 октомври 2014 г., когато е истинският разцвет на т.нар. патриотични партии.

Реклама

"Атака" на Волен Сидеров прескача с малко долната граница и с 4,5 % влиза в парламента. Николай Бареков и неговата "България без цензура" също се настанява в пленарна зала с резултат от почти 5,7 пункта. "Патриотичен фронт" на Красимир Каракачанов се радва на още по-голяма подкрепа по онова време с почти 7,3 процента от гласоподавателите.

На този вот е регистриран и своеобразен рекорд - в парламента влизат цели осем партии. Докато на предсрочните парламентарни избори на 26 март 2017 г. се появява нов играч - "Воля" на Веселин Марешки с близо 4,3%.

Така фрагментирането на Народното събрание в разнопосочни течения продължава с пълна сила. Българинът продължава да търси Спасителя и се хвърля ентусиазирано на всеки нов играч, който му обещава борба с корупцията и справедливост, които всички обещават, но и до днес вопиющо липсват на обществената ни сцена. Процес, който е налице и днес.

Вероятно и на следващите избори с новия месия и с новите обещания.

Реклама
Реклама
Реклама