Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1819958 www.bgdnes.bg

Майката на Евелин Банев: Политици изнудват Брендо

"Знамение предсказа отвличането на внучката ми Лара! Сутринта токът угасна. Веднага си помислих - "Пак се случи нещо лошо". Това разказа пред "България Днес" Добрина Тумбалова, майка на сочения за кокаинов крал Евелин Банев.
Според нейни близки Добрина отдавна е предчувствала, че предстои нещо лошо да стане със семейството на сина й. Дори споделяла, че отговорни за това щели да бъдат български политици, които постоянно изнудвали Банев да спонсорира кампаниите им. Запознати обясняват, че дълго време Брендо се отчитал с по няколко милиона годишно, но след ареста му многомилионните траншове към партиите спрели.
Мераците на политиците обаче продължили. Обещанията били, че срещу пари Брендо ще бъде оправдан у нас. За това преди време разказа пред "България Днес" самата Добрина.
"Цялата тази история е заради изборите. Искат да прилапат парите на Брендо", категорична бе Добрина Тумбалова.
Вчера тя бе в шок и отказа да споделя повече информация около отвличането на внучка й Лара.


"Каквото виждате по телевизията, това го гледам и аз." Така коментира случая с отвлечената си внучка Лара Банева съкрушеният дядо на детето Александър Добринов.
"Нищо не подозираме към този момент, не мога да предполагам какво се е случило", отрони по телефона с дрезгав глас дядото. Бизнесменът Добринов, който е известен още и като Сашо Бицианито, е баща на Моника Добринова, майката на Лара. Той се появи в медиите в неофициален списък с имена на топбогаташите у нас.

Реклама


12-годишната Лара Банева, дъщеря на сочения за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо, бе похитена вчера около 7,30 ч. сутринта пред дома й на бул. "Пушкин" 50 в столичния квартал Бояна. Девойката тъкмо излизала от входната врата, когато пред къщата спрял джип, от който изскочили трима маскирани бандити. Виждайки ги, бодигардът на Лара опитал веднага да я защити. Избухнала престрелка, след която 36-годишният гард Борислав Ценов бил прострелян на две места в гърба. В това време дъщерята на сочения за кокаинов крал била качена в спрелия джип БМВ Х5. След това отпрашили в неизвестна посока. С последни сили пред пристигналите ченгета той успял да разкаже само, че Лара е добре. След което бил откаран във ВМА. Минути след екшъна всички изходи били блокирани от полицията, но похитителите така и не били заловени.
След направените огледи и разпита на свидетели стана ясно, че до момента ченгетата работят по две версии. Според една от тях поръчителите на отвличането са българи, които са искали да изнудват за пари Брендо. Дали става дума за политици, както предполага бабата на Лара, или за обикновени бандити - ченгетата не уточняват. Неофициално хора, близки до разследването, споделят, че поръчителят на отвличането разполага с много добри контакти на високо ниво в държавата.
"Няма как да е иначе, в МВР още преди няколко седмици е получена информация, че се готви нещо срещу семейството на Брендо. Необяснимо защо ченгетата не направиха нищо, за да го предотвратят. Можеха поне една патрулка да сложат някъде около къщата му", възмущават се авери на Банев.
Вчера от МВР не пожелаха да коментират дали наистина са знаели за подготвяното отвличане и какво са направили по случая.
Втората версия на ченгетата е свързана с процеса срещу него за наркотрафик в Италия. Според обвинението Брендо внасял 40 тона кокаин годишно от Южна Америка към Европа. Заедно с него пред съда са изправени и част от хората, които са извършвали доставките. Истинските босове, които са стоели над Брендо и са диржирали цялата схема, обаче са на свобода, тъй като срещу тях до момента няма доказателства. Такива могат да се появят единствено ако Банев реши да проговори с цел да намали присъдата си. Затова родните ченгета подозират, че отвличането на Лара е знак към Банев от чуждите му партньори, че трябва да си държи устата затворена. В случай че той го направи до приключването на процеса в Италия, дъщеря му ще бъде освободена.
Според запознати делото на Апенините трябва да приключи до края на месеца. Заседания по него са насрочени на 8 и 29 март. След това се очаква присъда и ако всичко мине нормално, по това време Лара трябва да се върне жива и здрава у дома.

 

Отвличането подготвяно от година

Заплахите срещу семейството на Брендо започнали още преди година, когато той бе арестуван при акция "Кокаинови крале", спомниха си негови съседи. Това станало причина Банев да изпрати съпругата си и двете си дъщери Лара и Александра и бившата си съпруга Моника в чужбина.
"Личеше им, че жена му и децата му са доста уплашени. В бързината дори не успяха да си съберат багажа. Взеха само по една чанта и се метнаха в огромните джипове, които ги чакаха пред къщата", разказва съседка на Брендо в кв. Бояна.
Вместо в тях в луксозната му къща в София се настанили десетки тежко въоръжени охранители. Според съседи мутрите били въоръжени с автомати и пушки помпи.
Няколко месеца по-късно Брендо явно се успокоил и върнал част от семейството си в България. Съпругата му започнала да движи легалния му бизнес, а дъщерята Лара започнала училище в София. Разпусната била и тежко въоръжената охрана. Вместо кохортата мутри останал един-единствен пазач, който седял в будката пред къщата, и един гард, който водел Лара на училище.
"Ако си беше оставил охраната, сега дъщеря му щеше да си е на училище", коментират съседи на Банев.

 

С имущество за милиони

Отвлечената дъщеря на Евелин Банев-Брендо - Лара, е съсобственик на имущество за десетки милиони левове, показа проверка на "България Днес". Заедно със сестра си Александра 12-годишното момиченце притежава десетки сгради и магазини на пъпа на София. Според имотния регистър двете девойки са собственички на апартаменти и магазини на централни столични булеварди. Сред тях е и огромен апартамент от 130 кв. на ул. "Оборище", чиято стойност според брокери надминава един милион лева. Лара и Александра имат огромен апартамент и на ул. "Граф Игнатиев". Освен него разполагат и с няколко имота с огромни площи и на скъпия столичен бул. "Витоша". Освен жилищата и магазините двете сестри се водят и собственички на десетки парцели в различни краища на София. Цените им се изчисляват на няколко милиона. Далеч по-богат е баща им. Според запознати Брендо притежава сметки в швейцарски банки и имущество за няколкостотин милиона евро. Чрез различни офшорни фирми Брендо държи и няколко огромни затворени комплекса в София, в които жилища имат много известни магистрати. Той е собственик и на огромения морски комплекс в Лозенец - "Оазис". В него са били инвестирани над 10 милиона лева, за които срещу Брендо има обвинение за пране на пари.

 

Бизнесменът Румен Гунински-старши:

"Наглите" го извършиха!

"Сигурен съм, че зад похищението на Лара стои част от бандата на "Наглите". Очевидно не всички от групата са зад решетките. В този бизнес става дума за сериозни пари и все още има хора, които изпълняват поръчки за отвличания", обяви вчера бизнесменът Румен Гунински, чийто син също бе отвлечен от "Наглите".
Същата версия изказа и бизнесменът Киро Киров, който също бе жертва на престъпната група.

Брат му на местопрестъплението

По-малкият брат на Брендо се появи до къщата на Банев на столичния булевард „Пушкин" заобиколен от внушителна група приятели около час и половина след инцидента. Симо Карайчев нервно пушеше цигара и се опита да разбере от разследващите нещо повече за отвличането на племенницата си. Малко по-късно се качи заедно с двама приятели в лек автомобил „Ситроен" и отпраши в неизвестна посока.

Реклама
Реклама
Реклама