Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1821251 www.bgdnes.bg

Военна хунта след смъртта на Уго Чавес

Военна хунта поема управлението на Венецуела след смъртта на президента Уго Чавес.

Армия и полиция вече започнаха да се разполагат по улиците на столицата Каракас, уж с цел да предотвратят политическа нестабилност след кончината на диктатора. Генералите в латиноамериканската държава един по един се изредиха по държавната телевизия да се кълнат в лояност към посочения от Чавес негов наследник Николас Мадуро. Мустакатият бивш синдикален лидер и шофьор на автобус бе избран за вицепрезидент на Венецуела на изборите през октомври миналата година. Но заради влошеното здравословно състояние на преизбрания за трети мандат Ел коменданте така и не успя да стъпи в длъжност и да положи клетва пред Конституционния съд на 10 януари. Това на практика прави 50-годишния Мадуро за нелегитимен наследник на властта, а според Конституцията на страната в такъв случай управлението се поема от председателя на Народното събрание. Именно шефът на депутатите Диосдадо Кабельо е човекът сочен от западните разузнавания като основния инциатор на държавния преврат.

Като бивш високопоставен офицер в армията Кабело е известен с близките си отношения с военните и се смята за мощен и прагматичен политически играч, твърди агенция "Стратфор". Посветени в задкулисните игри в Каракас изтъкват, че Кабельо на практика ръководи армията и почти всички генерали са негови протежета. Засега Диосдадо запазва тактичност и отрича да има различия с посочения от Чавес за негов наследник Мадуро, като обещава да останат единни. Анализатори обаче са склонни да вярват, че много скоро двамата мъже ще се изправят един срещу друг в битката за властта, като още отсега може да се прогнозира, че армията ще застане на страната на Кабельо и на сила ще превземе управлението от ръцете на нелегитимния и. д. президент.

По всичко изглежда, че опитният апаратчик и парламентарен шеф ще изчака да свърши 7 дневния траур във Венецуела по случай кончината на Чавес, след което силово ще отстрани от поста големия си конкурент. По Конституция Кабельо трябва да насрочи нова дата за избор на държавен глава, която да бъде не по-късно от 30 дни, което ще му даде възможност да легитимира управлението си, превзето насила от бившия шофьор на автобус и доверен човек на диктатора.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама