Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18254890 www.bgdnes.bg

Ситуацията с опасните микроби в Черноморието е овладяна

"Вече морето край село Кранево е безопасно и скоро ще може да се плува без ограничения", увери министъра на туризма Евтим Милошев пред Нова ТВ във връзка с открити ешерихия коли и чревни ентерококи във водата около курортното село.

"В Кранево се прави необходимата превенция срещу замърсяването. Пречистена вода се е изляла в морето. Пробите на химическия състав на водата са чисти, при биологичните има повишение на някои стойности, но то не е критично. Звучи страшно, но всъщност няма голям проблем. Препоръчително е да не се влиза в морето", посочи министърът.

Реклама

Според него ремонтът на пречиствателната станция ще завърши до 10 дни. "Тя е на километър навътре в сушата. Колекторните тръби тръгват оттам, минават под плажа и имат точка за заустване, където се излива пречистената вода - на 300 метра вътре в морето. Всеки месец по два пъти има мониторинг за чистотата на черноморската вода, който се докладва пред ЕК", обясни той.

Министърът призна за дефицита на работна ръка в туристическия бранш. "Този проблем ме удари още в началото. Той не спира, но не е обхвата на министерството. Във всички сектори има проблеми с работната ръка, трябва да се намери баланс между осигуряване на работници от трети страни и сигурността на страната. Консулските служби работят целогодишно, не може с магическа пръчка да се смени цялата концепция", смята Милошев.

Относно цените на почивките той подчерта, че държавата не може да контролира свободния пазар. "В концесионните договори има заложени минимални и максимални цени. Те се обявяват в началото на сезона. Има места, на които цените са намалени, има и такива с ръст от 10-20%, зависи колко добре е уреден конкретния плаж", допълни служебният министър.

Четете още

Пребиха зверски жена, хранила бездомни котки

Пребиха зверски жена, хранила бездомни котки

Карлос Насар на плаж с Кюстендилеца

Карлос Насар на плаж с Кюстендилеца

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама