Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1827028 www.bgdnes.bg

Учените сигурни, че са открили Божията частица

Физици от ЦЕРН заявиха, че откритата от тях миналата година частица най-вероятно е мистериозният хигс бозон или така наречената "Божията частица". Тази информация бе обяснена на конференция в Италия, предаде Nationalpost.com.

Учените смятат, че са изключително близо до заключението, но трябва да елиминират една последна възможност това да е нещо друго.

Реклама

Предполагаемата субатомна частица би обяснила защо материята има маса. Затова я наричат липсващ крайъгълен камък във физиката.

Новите анализи дават увереността на учените, че са открили хигс бозона. "Но те искат да бъдат 99,9% сигурни, заяви Полин Ганьон", физик с Европейския център за ядрени изследвания.

През юли миналата година учени от целия свят обявиха, че с най-големия разбивач на атоми, струващ 10 милиарда долара, може би са открили Хигс, но не са категорични в откритието си. След хиляди проверки сега могат да кажат, че са още по-близо.

"Тя изглежда все повече и повече, като бозона на Хигс", каза Ганьон след актуализация, представен в сряда на конференция в италианските Алпи.

Ганьон сравни Хигс с човек. Това изглежда, говори и пее като Хигс, но учените искат да се уверят, че танцува като Хигс, преди да викат "Еврика".

Реклама
Реклама
Реклама