Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18331425 www.bgdnes.bg

41 градуса ни пържат през юли

  • Идва сух и горещ период 
  • Бъдете внимателни - от вторник започва мъртво течение в Черно море 

Жежките 41 градуса ще ни пържат през юли, като впечатляващо високи температури ще има през следващата седмица.

Реклама

"Още утре до сряда другата седмица започва продължителен сух период, в който максималните температури ще варират от 33 до 39 градуса. Обръщам внимание на вторник, когато градусите вече ще докоснат 40. В сряда и четвъртък ще има много леко понижение на температурите - 32-38 градуса, като е възможно в планините и по Черноморието леко да превали. В петък другата седмица идва горещо време с високи температури, като в югозападните райони ще бъдат отчетени 41 градуса. Това ще е време, което е типично за лятото", прогнозира пред "България Днес" титулуваният синоптик Петър Янков.

По негови думи е характерно в средата на юли да има високи температури и тази година не е изключение. Днес ще е последният ден с по-сериозни валежи, като се очакват в южните райони и Източните Родопи. Във вторник части от страната бяха връхлетени от страховити бури с гръмотевици, като на много места се изляха и обилни валежи. Имаше случаи и на паднали клони, като това беше причината да имаше затруднения в движението по главния път Русе - Бяла.

Но от утре вече ще има повече слънце и температури от 29 до 34 градуса.

"Обръщам внимание на всички по родното Черноморие, че на 7 и 8 юли ветрове ще усилят вълнението. Това ще е причината от 9 юли (вторник) да се появи мъртво течение. Нека плажуващите да имат това предвид и да спазват указанията на спасителите. Да бъдат внимателни и в сряда", каза още пред вестника Янков.

Синоптикът добави, че в момента условията за високопланински туризъм са отлични, тъй като на над 2500 метра температурите са 12-14 градуса, а на около 1500 метра - 21-23 градуса.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама