Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1858056 www.bgdnes.bg

София кандидатства за европари като село

Столичната община да бъде допусната като бенефициент по ОП "Развитие на селските райони" - за това настоява кметът Йорданка Фандъкова.

София има готовност да кандидатства с различни проекти за развитието на населените места около столицата. Един от най-атрактивните е свързан със създаването на екопътеки и информационни центрове на софийската Света гора.

Реклама

Това стана известно на среща на градоначалничката със служебния министър на земеделието и храните Иван Станков.

От 1 април - но не на шега, започва безплатната кастрация на кучета

От 1 април започва кампания за безплатна кастрация на домашни и дворни кучета в София.

"Имаме много ясен график за кастрация на дворни кучета във всички райони около София. Следващите райони, които предстоят през месец май са "Връбница" и "Надежда", "Кремиковци" през юни, юли месец в "Искър" и през август "Витоша", уточни Йорданка Фандъкова пред журналисти.

"Имаме съвместна кампания с Българската агенция по безопасност на храните за осиновяване на бездомни кучета, както и за кастриране на кучета", допълни тя.

Тази кампания е много важна, защото сериозният източник на бездомни кучета е поколението на дворните кучета, както и на кучетата от промишлените обекти и гаражи. Затова предоставяме възможност на хората за безплатна кастрация, чипиране, ваксиниране, обработка и освобождаване от такса, обясни кметицата.

До момента са кастрирани повече от 1000 кучета. Това, сравнено със същия период за миналата година, е с 350 кучета повече.

Реклама

В приюта в Богров има 640 кучета, в Сеславци - 150. От началото на годината са осиновени 152 кучета.

Фандъкова запозна министъра и с програмата на Столичната община за намаляване на популацията на бездомни кучета и с мерките, които се осъществяват в момента. Тя поиска да бъде ускорено изработването и приемането на Национална програма за решаване на проблема с бездомните кучета. В разговора е уточнен и напредъкът по изработване на нова наредба на Министерството на земеделието и храните, която да даде възможност на общината да изгради втори етап на приюта от отворен тип. Приютът е край село Горни Богров.

Подпомагат малките ферми с 1500 евро

Иван Станков представи Снежана Благоева като нов зам.-министър на земеделието и храните на мястото на Светлана Боянова. Това стана на пресконференция.

"За българското земеделие бяха спасени около един млрд. евро, т.е. парите не бяха загубени", отчете при предаването на поста Боянова. Новият екип трябва да преговаря за запазване на парите за развитие на селските райони, тъй като тенденцията е за намаляване, посъветва тя.

На свой ред Иван Станков се похвали, че на Съвета на министрите по земеделието на ЕС, заседавал на 18 и 19 март в Брюксел, е било прието искането на нашата страна за обвързване на подкрепата от Брюксел (за периода 2014-2020 г.) с производството. Става дума, поясни министърът, за стимули за растениевъдство, животновъдство. Прието е било и предложението на България да запази схемата за единно плащане на площ до 2020 г. Споразумение е било постигнато и за подпомагане на малките ферми с до 1500 евро.

"Зелен" напредък

Служебният министър отчете и голям напредък за облекчаване на "зелените" изисквания, свързани с озеленяване и поддържане на екологични площи. Според ЕК 7 процента от земята трябва да бъде за тази цел. България обаче е отговорила, че ако се направи това, ще бъде ощетено нашето производство и е поискала 3 на сто. В крайна сметка екологично насочените площи, които трябва да поддържа всеки фермер с обработваема земя над 150 дка, са намалени до 5 на сто.

От Плана, Бистрица и Бухове следят за пожари

Одобрен е проектът за наблюдателните кули за пожари, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти на проверка на ремонтните дейности на язовир „Суходол-2".

„Проектът се финансира от Държавен фонд „Земеделие". Очаквам да подпишем с ръководителя на фонда и министъра на земеделието договора. Става дума за изграждане на 3 наблюдателни кули в Бистрица, Плана и Бухово, на които има съоръжения за постоянно наблюдение при възникване на пожари на територия от 5 км. Това е първият проект, който ще реализираме сериозно, за да можем да предотвратим възникването на пожари", посочи кметът.

Йорданка Фандъкова обясни, че вчера е имала среща с представител на Световната банка за региона, който отговаря освен за инфраструктурата и за реакцията при кризи. От Световната банка са поели ангажимент да помогнат с техническа помощ да се прави мониторинг и анализ на мерките, които Столична община взима при реакции и кризи.

Реклама
Реклама
Реклама