Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18606451 www.bgdnes.bg

Вдигнаха паметник на Наим Сюлейманоглу

Антон вае скулптурата 2 месеца 

Композицията е с мравка, която е едно от най-силните същества на планетата

Майстор със златни ръце извая скулптура, посветена на великия щангист Наим Сюлейманоглу. Скулптурата представлява метална мравка, държаща върху себе си издълбано дърво, в което е сложена почва и засадено друго дърво.

"Мравките притежават свръхсила. Те могат да носят предмети, тежки между 50 и 100 пъти собствената им маса. Силата на мравките всъщност се дължи на малкия им размер. Техните мускули заемат повече площ в сравнение с по-големи животни. Това е причината мравките да са по-силни", споделя своя замисъл Антон Ураджиев от родопското село Елховец.

Реклама

"Посвещавам тази скулптура на българския щангист Наим Сюлейманоглу, който ктао мраквата е вдигнал три пъти теглото си плюс 10 кг. През 1998 г. Международната федерация по вдигане на тежести го определя за Щангист номер 1 на XX век - трикратен олимпийски, седемкратен световен (2 пъти за България), седемкратен европейски (3 пъти за България) шампион и трикратен носител на Световната купа (всичките за България). През кариерата си Наим поставя 46 световни рекорда за мъже, 26 от които за България", казва майсторът.

Скулптурата е висока 3 метра, а със засаденото дърво в издълбания бук става четири. Тялото на мравката е изградено от метални резервоари за мотор, като конструкцията е много здрава.

За целта Антон обикаля складовете за скрап в района на Рудозем и прибира всички метални части, които могат да свършат работа за следващата иновативна хрумка.

Oт гората взима големия бук, който металната мравка държи. Сурово е над 300 килограма, а след издълбаването му, изсъхването и запълването с пръст пада на около 270.

"Камъкът, върху който е стъпила мравката, докарах с кран от реката. Тежи над 2 тона. Сега цялостната скулптура е пред ателието ми. Отне ми два месеца да изработя всичко", допълва пред "България Днес" Антон, който ще проучи възможността за поставянето на Мравката "Наим" на обществено място.

Реклама

Преди това талантливият родопчанин създава 200-килограмов железен козирог, направен от арматура. Той вече е атракция във Велинград и стотици хора се снимат пред внушителния монумент.

Друга впечатляваща творба на Ураджиев е огромен гълъб, който е символ на мира. Изработен е от 250 военни каски, висок е 5 метра и тежи около 200 кг. Художникът успява да го направи само за месец и е поставен в родопското село Забърдо.

По-рано Антон създава с 25 200 пирона 400-килограмова метална мечка, която се извисява на близо три метра височина. За творбите си Антон най-често използва арматура, която превръща предимно в животни - феникс, скакалец, бухал, охлюв, игуана и други.

Активно започва да се занимава с този вид изкуство, когато преди години се връща от София в Елховец. Признава, че се чувства отлично в родопското село, тъй като има достатъчно пространство за работа и вдъхновение.

Четете още

Наим нямаше да избяга, ако не му бяха сменили името! Братът на Джобния Херкулес Мухарем със сензационни разкрития!

Наим нямаше да избяга, ако не му бяха сменили името! Братът на Джобния Херкулес Мухарем със сензационни разкрития!

Стотици почетоха Наим

Стотици почетоха Наим

Реклама
Реклама
Реклама