Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1862810 www.bgdnes.bg

Учителка по пеене, убила брат и сестра в катастрофа край с. Венец, осъдена условно

Французойката Надя Малпартида, която затри две деца - брат и сестра, поради безразсъдно изпреварване на 300 метра от карнобатското село Венец на 21 август 2011 година, се размина със затвора, става ясно от решение на Бургаския апелативен съд.

Френската учителката по пеене е осъдена на втора инстанция на 3 години условно, докато на първа инстанция получи 3 години и 6 месеца в затворническо общежитие от открит тип, информира сайтът flagman.bg.

Реклама

Малпартида е обвиняема за смъртта на 16-годишния Калоян Илиев и на 14-годишната му сестричка Десислава.

Стартът на процеса в Бургаския окръжен съд се отлагаше няколко пъти заради отсъствието на подсъдимата, тъй като тя изпадна в нервна криза и бе настанена в психиатрична клиника в Париж. Адвокатът й Стефан Кенов представяше медицински.

Все пак състав на Бургаския окръжен съд, председателстван от Яни Гайдурлиев, прецени през юни м.г., че Малпартида може да бъде съдена задочно, и даде ход на делото.

Надя била близка приятелка на семейството на децата. Закупила от родителите им автомобила „Фолксваген Пасат", с който катастрофирала във фаталния ден.

Тогава тя пътувала с майката Слава Илиева и двете й деца - Калоян и Десислава, от София за Бургас. Край с. Венец Надя решила да изпревари пътуващия пред нея камион. Тя натиснала педала на газта, а километражът показал 111 километра в час. В същото време французойката загубила контрол и се блъснала в крайпътно дърво. От удара на място загинал Калоян, а сестра му починала по-късно в болницата.

Самата Малпартида също била приета в болница, с гръдни травми и опасност за живота, но оздравяла.

Родителите Слава и Георги Илиеви не пожелаха да заведат граждански иск по делото за катастрофа, в която са загинали и двете им деца, уточнява flagman.bg.

Реклама
Реклама
Реклама