Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1864579 www.bgdnes.bg

Откупуват австралийски убиец

Владимир Клисуров

Кампания за събиране на парите за плащането на кръвнината започват близките на Джок Полфрийман. Те искат да платят нужната сума, след което австралийският убиец да бъде трансфериран в родината си и там евентуално помилван.
Според бащата Саймън Полфрийман, въпреки че Джок беше осъден да плати 400 000 лв. на родителите на наръгания от него Андрей Монов, заради лихвите сумата вече е набъбнала до над $600 000. Въпреки че семейството събира пари от близки и приятели и досега се разчиташе на дарения. До момента обаче по обявената сметка постъпили само 20 долара и 36 цента. Сега близките започват масирана информационна кампания за случилото се с Джок, като ще се опитат да внушат, че той е невинен, опитал се е да защити циганин от расистко нападение, а България иска "откуп" за свободата на убиеца. Ще се разчита основно на дарения през електронната система за разплащане PayPal.

В същото време в сайтовете, създадени в подкрепа на Полфрийман, усилено се коментира политическата обстановка в България. Администраторите на страниците обясняват, че исканата на протестите "власт за хората" означава, че ситуацията у нас е много нестабилна и точно сега е моментът да се направи опит да се трансферира Джок Полфрийман в родината му, въпреки че между София и Канбера няма нужните договорки за правна помощ. Внушава се, че това е добре да се случи, докато на власт е служебният кабинет на Марин Райков и, че "април е много важен месец". Надеждите са, подобно на английския хулиган Майкъл Шийлдс, който беше помилван, след като беше трансфериран да излежи присъдата си на Острова, така и Австралия да оневини Полфрийман.
В страната на кенгурата за начало на кампанията в подкрепа на убиеца бе използвано представянето на книгата на Белинда Хокинс "Кошмарът на всеки родител", което бе преди дни в Сидни. В нея се разказва за случая с Полфрийман, като се цитират австралийски прокурори и съдебни анализатори, според които младежът с крайнолеви възгледи е невинен. Пасаж от "Кошмарът на всеки родител" гласи: "Всяко едно доказателство, което бе в полза на него, се игнорираше и  премахваше от местопрестъплението".

Реклама

Бащата на убития Андрей - Христо Монов, обаче е категоричен, че дори и намаляване на присъдата на Полфрийман би било подигравка с паметта на сина му.
"Ако това се беше случило в Австралия, щяха да му дадат три доживотни присъди. Световната практика е социопати да не се пускат обратно в обществото. Това е един социопат, който нито веднъж не каза, че съжалява, и докрай беше уверен в правотата си. Според статистиката 87% от социопатите повтарят. И след 20 години Полфрийман ще убие пак, както го е правил и преди - през 2004 година", коментира пред "България Днес" известният психолог. Монов добави, че Белинда Хокинс го е търсила за интервю, но той отказал, защото "това е жена, която е решила да забогатява от кръвта на сина ми".
"Миналия месец Андрей щеше да е на 26 години и вече да е завършил право. Вместо това е в Боянските гробища. Физически го няма, но той е с нас - точно преди минути жена ми разказваше на сестрите му за него. Всяка събота съм при него. Но ако наистина направят нещо и се опитат да го пуснат подобно на Шийлдс, то тогава 2 милиона ще излязат по улиците", добави Монов с разтреперан глас.

Шийлдс иска извинение

Майкъл Шийлдс се е превърнал в символ за близките на Джок Полфрийман, които ще се опитат синът им да излезе иззад решетките далеч преди да изтекат 20-те години, на колкото го осъди българският съд.
Шийлдс дори от време на време дава интервюта по английските медии и се жалва, че бил осъден несправедливо.
"Най-много ме наранява това, че не получих никакво извинение. Все още го чакам и то трябва да ми бъде дадено", каза в интервю за британския вестник "Индипендънт" той. Шийлдс излежа в затвора едва четири години и половина. Англичанинът беше осъден на 10 години лишаване от свобода, след като беше признат за виновен за опит за убийство на българския сервитьор Мартин Георгиев в Слънчев бряг.
"Индипендънт" нарича Шийлдс "тихия 23-годишен младеж" и припомня, че той е първият британец, получил кралска амнистия за "несправедлива присъда в чужбина".
Шийлдс финансира кампанията си за популяризиране на неговия случай с книгата си "Моята история", а след освобождаването си започна да работи за организацията "Справедливи процеси в чужбина".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама