Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1864601 www.bgdnes.bg

Фалира футболният клуб на Митьо Очите

Григор Колев

Аматьорският „Месамбрия", зад който се смята, че стои довереникът на Митьо Очите - Станимир Дидов-Стамбата, напуска селската група заради липса на финанси, информират от Областния съвет на БФС в Бургас. Митьо Очите беше спонсор и сив кардинал в отбора.  „Месамбрия" е на трето място във временното класиране на „Б" областната група. Седмица преди старта на шампионата в най-ниското ниво на българския футбол обаче се оказва, че клубът така и не може да картотекира необходимия брой играчи за пролетния полусезон и се налага да хвърли кърпата. Така до края на шампионата ще им бъдат вписвани служебни загуби с по 0:3. В несебърския клуб риташе арестуваният за нелегални залози Иван Сивев. Отборът проведе зимна подготовка, изигра няколко контроли, но очевидно липсата на финансови средства го спира от участие в първенството.

Митьо Очите е отказал да финансира клуба с мотива, че има сериозни бизнес ангажименти на други нива и няма възможност да дава пари.


Той работи по няколко проекта, които изискват солидно наливане на средства и не може да отделя ресурс и за футбол. Смята се, че Очите е налял до този момент над 200 хиляди лева за издръжката на"Месамбрия" за период от няколко години. За последно Очите е платил почерпка за играчите в края на миналата година. Той е организирал пищен банкет в баровска вила край село Кошарица. Седем печени прасета, две агнета на чеверме, 100 литра мелнишко вино и над 20 литра ракия "Сливенска перла" са били част от екстрите, които футболистите са консумирали в продължение на близо 30 часа. В края на купона всичко е било изядено и изпито до капка. След тази своя щедрост обаче несебърският Ал Капоне е заявил, че повече няма да дава пари за футбол.

Реклама

Покрай "Месамбрия" името на Димитър Желязков бе замесено в далаверите с черното тото. Това стана, след като полицията арестува дванадесет от футболистите на „Нефтохимик“ и „Черноморец“ по подозрение в уговаряне на мачове. Сред арестуваните фигурира и името на център нападателя на „Месамбрия" Иван Сивев, който именно е човекът, събирал парите за черното тото от своите колеги - професионалисти от именитите бургаски отбори. Негов помощник бил борецът Тодор Пачев, който също е изключително близък до Митьо Очите и Стамбата.

Антимафиотите уточниха тогава, че играчите са по-скоро клиенти на нелегалната мрежа за залагания, а не преки участници в нея. Иначе организатор на залозите е най-довереният човек на Очите - Станимир Дидов-Стамбата, който е и собственик на аматьорския футболен клуб „Месамбрия“.
В нелегалната мрежа обаче участвали не само спортисти, а и цял куп бизнесмени от Южното Черноморие. Според хора от полицията минималната входна такса за участие била по 300 лева на човек за седмица, или 1200 лева на месец.
Клиентите на черното тото предпочитали да залагат в нелегалните пунктове на Митьо Очите заради доста по-високите коефициенти за печалба, които били предлагани там. Това допринесло за развиването на мощна организация, която въртяла седмичен оборот от 50 000 до 200 000 лева. Размерът на средствата в обращение зависел най-вече от футболния календар по света. Когато например имало важни мачове от Шампионската лига, нелегалните залози се увеличавали до четири пъти.

Ще сее биодомати

След 5 г. на топло Митьо Очите се отказа от ъндърграунд бизнеса си. Той решил да използва натрупаните пари от нелегална дейност в нещо новаторско и полезно. "Смятам да засадя градината с биодомати, ще правя бизнес със зеленчуци", отсякъл пред свои комшии в Кошарица Митьо. Комшиите останали с отворена уста, защото не можели да повярват. Напоследък страшилището на Несебър живеел в отшелничество. След като го пуснаха от пандиза, той бе изловен в компания с едри мъжаги да пазарува техника от верига магазини. Това е единствената актуална снимка на Митьо Очите, който е известен с това, че мрази медиите.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама