Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1865396 www.bgdnes.bg

ЕС отпуска 10 млрд. евро спасителен заем за Кипър

Споразумението за отпускането на 10 млрд. евро спасителен заем на Кипър в последния момент получи одобрението на финансовите министри от еврозоната, съобщи АФП.

То ще се случи срещу реструктуриране на двете най-големи банкови групи на острова. Окончателното одобрение беше получено след 12-часови преговори на президента Никос Анастасиадис с лидерите на ЕС, ЕЦБ, МВФ и еврозоната.

Реклама

Изплащането на първия транш от спасителния кредит ще стане най-рано след около два месеца, каза директорът на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг, след приемането на споразумението за пакета с икономическа помощ за Кипър, информира РИА Новости.
„Ние трябва да сме в състояние да направим първия транш в началото на май", каза той.
Дотогава финансистите трябва да определят техническите детайли по изплащането на транша.

Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум смята, че кипърските власти трябва да продължат преговорите с Русия за участие във финансовата помощ за Кипър, защото това е важен аспект от подкрепата за островната държава.

„Аз съм уверен, че правителството на Кипър ще продължи преговорите с руското правителство, особено по кредита. Това е достатъчно необходимо. Ние се надаваме на руски принос в общия пакет. Да, те трябва да се договорят с Москва", каза Диселблум.

Еднократното облагане на депозитите от над 100 000 евро в най-голямата банка в Кипър, „Бенк ъф Сайпрес", ще бъде в размер на 30%, стана ясно след извънредната среща на Еврогрупата тази нощ.

Облагането няма да засегне депозитите под 100 000 евро, които са гарантирани в съответствие с европейското законодателство.

Реклама
Реклама
Реклама