Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1866472 www.bgdnes.bg

Осъдени за зверско убийство на клошари искат по-леки присъди

Осъдените за зверското убийство на трима клошари от Силистра през есента на 2011 година Радомир Иванов и Петър Христов, са обжалвали присъдите си пред Варненския апелативен съд в края на миналата седмица. Те получиха от Окръжния съд в Силистра 19 и 18 години затвор за убийството на Николай Николов, Сабин Стоянов и Мамут Яшар.


Втората съдебна инстанция се запозна и с протеста на прокуратурата срещу оправдателната присъда на Георги Петков - третия подсъдим по това наказателно дело. Адвокатите на Радомир и Петър поискаха от втората съдебна инстанция да преквалифицират престъпното деяние от „умишлено убийство" на "смърт, причинена по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда".

Реклама

 Те твърдят, че младежите не са искали да причинят смъртта на бездомниците, а само да ги „понатупат".Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона срок, уточняват от пресслужбата.

През октомври миналата година Силистренският окръжен съд (СОС) призна вината на Радомир и на Петър затова, че на 18-ти срещу 19 октомври 2011 година в Силистра, в сградата на бившето Детско отделение на местната болница, като съизвършители причинили смъртта на Николай Николов , Сабин Стоянов и на Мамут Яшар. Телата на Николай и Сабин били открити още на следващия ден в изоставената сграда, където се намира и все още живият Яшар. Лекарите били безсилни в усилията да помогнат на Мамут и ужасени разказали за премазаната глава на възрастния мъж, който близо 2 месеца след зверството починал.

Пострадалите били бездомници, които обитавали изоставената сграда и това сериозно дразнило младежите. В нощта преди „наказателната акция" те допълнително се мотивирали с голямо количество алкохол. Според държавното обвинение и тримата младежи имали за цел да „накажат" клошарите. Късно вечерта те нахлули в сградата и открили на първия етаж Мамут и Сабин. С необуздана агресия започнали да ритат заспалите мъже по главите и телата. Открили Николай на 2-я етаж и го подложили на същите зверства. Обвинението припомни в съдебната зала, че следи от тримата подсъдими има из цялата сграда на бившето Детско отделение. И тримата младежи са удряли и ритали безпомощните клошари без да ги познават, като агресията им се стоварила върху жизненоважни органи.

След първия побой над клошарите, тримата младежи напуснали сградата, но минути по-късно Радомир и Петър нахлули отново, въоръжени с дъски, разковани от дървена пейка. Намерили Мамут и Сабин и бруталното насилие над тях продължило 30 - 40 минути с още по-голяма агресия. Едва на следващия ден младежите узнали от медиите, че двама от бездомниците са починали. Мамут Яшар, чийто череп бил буквално размазан, починал да месеца по-късно. Експертите установили по категоричен начин, че има връзка между травмите по телата на пострадалите мъже и смъртта им.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама