Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1867703 www.bgdnes.bg

Боядисваме 2013 яйца за Великден

Боядисване на яйца като за "Гинес" ще се опитат да направят 2013 души на 4 май в Южния парк. Масовото оцветяване е с амбицията да пребори предишните рекордьори от САЩ, където само за три минути са били боядисани 700 яйца.
 
Инициативата е на Националния тръст за съхранение на културно-историческото наследство на България, съобщи Ангел Ангелов. Чрез поставянето на рекорда се цели да се популяризира православната традиция за Великден. 
"Всеки може да дойде в Южния парк и ще получи сертификат за това, че е участвал в опита за счупване на рекорд на "Гинес". Засега обаче нямаме потвърждение от Столичната община, че може да проведем там голямото боядисване", обясни още Ангелов.
 
Всеки желаещ може да отиде на място, без да е необходимо да носи каквото и да било със себе си. В огромен дълбок тиган на жив огън ще се сварят всичките 2013 яйца. След това ще се раздадат на хората, които са дошли. Ще им се дадат още и по една чашка и лъжичка. После ще се сипе боя в чашките и след подаден сигнал всеки ще трябва да боядиса яйцето си. Целта е те да бъдат оцветени за по-малко от три минути, колкото е предишният рекорд. 
 
"Това е едно предизвикателство към американските рекордьори", каза Ангелов.
Тиганът, който ще се използва в инициативата, е добре познат на много от градовете у нас. Той е наречен юнашки и е реплика на тигана от края на XVII век, използван в Средногорието и Стара планина. Той е много голям и едно време в него са загрявали мляко, за да се правят сирене, кашкавал. Последно с него са направени 1200 порции кебап на празника в Сопот.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама