Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1867755 www.bgdnes.bg

Депутати с банкови сметки взимат помощи

Надя Панкова
 
Безработните депутати, които се регистрираха на борсата, се оказаха с тлъсти банкови сметки, показа проверка на "България Днес".
 
Най-много записани на борсата за социални помощи като безработни се оказаха от ГЕРБ, но избраници от БСП и ДПС също не останаха по-назад. Всички те ще получават 1200 лв. месечно от бюрото по труда, тъй като са били осигурявани за над 2 бона. Това е и таванът за обезщетение у нас.
 
 
 
"Изкараха ни все едно сме престъпници! Направо не искам и да коментирам! Дори и не знам, а и лично не съм чула зам.-председателят на партията Цветан Цветанов да е казал някъде, че след като сме се регистрирали като безработни, отпадаме от листите за изборите", възмути се пред "България Днес" Величка Шопова от Пловдив. Дамата заедно с приятелката си и колежка Зоя Георгиева бе изловена пред касата за помощи и скандалът гръмна първо с тях. Двете обаче са категорични, че няма нищо нередно в това да се регистрират на борсата, тъй като са имали хубава работа, преди да влязат в парламента.
 
"Аз напуснах добра позиция в едно издателство към вестник "Дейли мейл", преди да дойда в парламента", оправда се Шопова. 
 Според запознати обаче наредилите се за помощи избраници никак не са зле финансово. Зоя Георгиева например къта 8 бона в банкова сметка, а е декларирала налични средства от 10 хиляди лева. Отделно е изкарала още 800 лв. от странични доходи. Шопова обаче няма и стотинка в банката, притисната е от лизинг за почти 25 бона и според нейни близки има право на обезщетението. Колежката й Вяра Петрова, която също отиде на борсата, обаче е за завиждане с 25 200 лв. спестявания. Петрова искала да се върне във фирмата, в която работели преди, но тя била сезонна и затова решила да се регистрира. Хасковският избраник и бивш губернатор Румен Данев също отишъл на борсата, издаде самият той. Успял да спести от заплатата си 10 хиляди евро, но заради многото си кредити се наложило да се пусне на борсата. "Аз не виждам нищо срамно или нередно в това", вдигна рамене Данев.
 
Червеният депутат Румен Таков, който също искал да се нареди за социални помощи, пък има близо 15 хиляди лв. спестявания. Колегата му от левицата Захари Георгиев също се записал на борсата, тъй като е спестил едва около седем бона от заплата. И от ДПС също не се посвенили да се подредят за помощи наред с най-бедните в държавата. Тунджай Наимов от движението отишъл да получи обезщетението си, въпреки че би могъл "да изкара месеца" с наличните спестявания от 12 500 лв. Ердоан Ахмедов от ДПС също умува дали да се регистрира на борсата, но пък е спестил повече от колегите си - 22 хилядарки от заплата. Той обаче погасява кредит от 8000 лв., оправдаха го негови колеги.
 
 
 
Заради медийната истерия покрай депутатите, регистрирани на борсата, техни колеги решили да изчакат да утихне шумотевицата и едва тогава да се запишат в бюрата по труда. Това разказаха за "България Днес" бивши избраници. Част от тях щели да се запишат за помощи чак идния месец, за да се скрият от прожекторите и гнева на и без това изнервения до краен предел електорат. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама