Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18761498 www.bgdnes.bg

15-годишният Краси мечтае да проходи

  • Тежка катастрофа почерня семейство 
  • Момчето е свидетел на смъртта на баща си, иска да се възстанови, за да се грижи за своето семейство 

15-годишният Краси от тревненския град Плачковци има нужда от обществена подкрепа и средства, за да проходи.

Реклама

Животът на момчето се променя напълно на 24 юни тази година. Пътувайки към така мечтаната почивка, Краси заедно с баща си и двама техни приятели претърпяват тежка катастрофа на пътя в Сливен. Съвсем внезапно срещу автомобила им излиза друг и за да избегне удара, шофьорът излиза в пътния банкет и блъска колата в бетонов елемент. Зад волана е таткото на момчето, който загива на място. Останалите пътници след катастрофата се отървават сравнително леко, но 15-годишният Краси е в изключително тежко състояние.

"Първоначално го закараха в Пловдив, където му извършиха спешна животоспасяваща операция. Благодарни сме на специалистите, защото интервенцията беше много сложна и отне цели 8 часа. След нея се установи, че е парализиран от мишниците надолу. Професорът, който го оперира, каза, че няма шанс да проходи", заяви пред "България Днес" Елица Кръстева, лелята на Краси.

В българската болница състоянието на младежа все повече се влошава, като получава тежка декубитална рана от залежаването.

"Наистина докторите го спасиха, но след това от условията в болницата, от залежаването и от това, че никой не искаше да го раздвижва, се получи и тази рана на гърба. Бяхме категорични, че искаме да започнем лечение в чужбина. Докторът, който го изписа, каза, че ще проходи, но ще отнеме време", добави Кръстева.

Краси постъпва в клиника в Турция, където му се правят множество изследвания, които показват, че момчето е заразено с вътреболнични бактерии. Лекарите полагат неуморни грижи за тийнейджъра, чието състояние се подобрява, но докато не излекува напълно раната си, няма как да започне адекватна рехабилитация.

"В съзнание е, добре е ментално и разговаря. Беше му леко парализирана дясната ръка, но сега е по-добре и вече пише, държи предмети и рисува. Сега му правят повече раздвижвания на горните крайници, трябва да укрепне кръстът и да има сила в ръцете. Въпреки това все още не може да се започне пълноценна рехабилитация, защото е с бактерии в организма и беше с температура над 38 градуса месец и половина. Раната постоянно я чистят от гной, с катетър е все още. Първите 6 месеца със сигурност ще е в Турция. Ще му трябва роботизирано съоръжение, което да движи крайниците му. Много хора от родния ни град ни помагат, но ще са необходими доста средства. Ние няма да се откажем от него. Все пак е само на 15 години, тепърва животът му предстои. Дори и да са нужни година, две, три - ще се борим", разказа леля му.

Краси се опитва да бъде силен, но и той има своите моменти, в които се страхува.

"Самата ситуация е много тежка, защото все пак той става свидетел на смъртта на баща си. След като го стабилизираха, лекарите ни посъветваха да не му казваме, че наистина е починал, за да не го тревожим. Бяхме му взели телефона за десетина дни, но нямаше как да го крием дълго от него, защото постоянно питаше за татко си. Той получава паникатаки и на няколко пъти колабира от страх дали ще успеят да го сложат в количката. Краси е много силен, държи се, но все пак се притеснява, че хората могат да се откажат да събират средства и лечението му да спре. Иска да се оправи, за да се грижи за майка си и брат си", казва лелята Елица Кръстева.

КАК ДА ПОМОГНЕМ

Можете да помогнете на следната дарителска сметка:

BG62UBBS80021468437910

(във валута EUR)

Титуляр на сметката:

Краси Радославов Цветков

Реклама
Реклама
Реклама