Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18762438 www.bgdnes.bg

Фатални катастрофи с мигранти след гонки

Каналджии и бежанци губят живота си

Преследванията и ужасяващите инциденти стават най-често на магистрала "Тракия"

Каналджии, бежанци и ченгета губят живота си след фатални гонки из българските пътища. В повечето случаи трафикантите на хора бягат при вида на полицаите и само след километри катастрофират жестоко.

Реклама

В последната гонка, която си спретнаха мигрантите с полицията, загина шофьорът каналджия. Трагичната катастрофа се разигра във вторник между селата Драка и Малина, Бургаско. Патрулиращи ченгета подават сигнал на шофьора да спре, защото униформените се усъмняват, че е възможно с превозното средство да бъдат превозвани мигранти. Когато чува звуковия сигнал, шофьорът настъпва газта и започва гонката. След няколко минути напрегнато преследване каналджията катастрофира и загива. Петима от мигрантите са сериозно ранени и приети в болница. Другите десет се разминават с леки наранявания.

Друг трагичен случай е този от 26 октомври 2023 г. В малките часове на АМ "Тракия" в посока София патрулка подава сигнал за спиране на лек автомобил "Мазда 6". Вместо водачът да спре, дава газ и започва да бяга. След няколко километра губи управление и се преобръща извън пътното платно. В автомобила пътуват 14 лица, 12 от които са мигранти без документи. Установено е, че 12 от тях са чужди граждани, без документи. При бруталната тежка катастрофа загиват двама - един от мигрантите и спътникът на водача.

Само няколко месеца по-рано, отново на автомагистрала "Тракия", един мигрант загуби живота си, защото каналджията реши да бяга от полицаите.

На 8 юли 2023 г. край ямболското село Дражево, джип, превозващ нелегалните мигранти, катастрофира фатално. Каналджията превозва 12 мигранти, един умира, а единайсет са откарани в болница. В ямболската болница бяха приети седем от пострадалите в катастрофата. Трима от тях бяха с опасност за живота, но в крайна сметка оцеляха.

Докато медиците помагат на ранените мигранти, ченгетата се опитват да хванат дирите на каналджията, който след катастрофата побягва пеш. Само след половин час е заловен от ченгетата. Трафикантът е от Сирия и е с хуманитарен статут.

Реклама

26 февруари 2023 г. също бе белязан от ужасяващ инцидент. Тогава микробус с мигранти катастрофира, отново на АМ "Тракия". Униформени правят опит да спрат два буса, но само единият водач се подчинява. Превозното средство спира, а в него са установени 46 пътници. Другият бус обаче побягва с пълна газ. След няколко км пука задна лява гума и се е преобръща. Загива един от мигрантите, а ранените са над 30 души. Водачът на превозното средство успява да избяга, но е спипан след няколко часа.

2022 година е най-тежката за полицейските служители, защото тогава трима полицаи губят живота си в преследване на мигранти. В единия случай умират двама униформени, а в другия едно ченге губи живота си (виж карето).

 Ченгета загиват в борбата с трафикантите

През ноември 2022 г. полицай пострада тежко след ожесточена гонка с мигранти, а впоследствие загина в болницата след няколко седмици.

Полицаят пострада, докато стоя в полицейски бус, който бе спрял на магистрала "Тракия" в района на Казичене, за да се опита да спре мигрантите бегълци. Тогава гонката продължи близо 50 км - още от тунела "Траянови врата" на магистрала "Тракия" и чак до района на Казичене. Когато каналджията наближава полицейския бус, не спира. Следва зверски сблъсък, който коства впоследствие живота на униформения.

Този случай разтърси МВР, защото никога не се прави блокада с превозно средство, в което има служители на реда.

Това беше втори подобен инцидент в последните месеци на 2022 г. При преследване на автобус с нелегални мигранти в края на август загинаха двама полицаи в Бургас, докато се опитват да спрат бус с 45 мигранти. По случая са погнати трима сирийци. Тогава патрули правят опит да спрат автобуса по пътя му към Бургас. Преследването започва призори от Малко Търново и продължава близо 50 километра в посока Бургас. Два екипа на Гранична полиция правят опит да спрат автобуса, но с висока скорост той навлиза в града.

Групата от 47 нелегални мигранти се качва в автобуса в землището на село Стоилово. След около 25 км, в района на село Крушевец, екип на Гранична полиция опитва да спре превозното средство за проверка, но шофьорът продължава и започва преследване. Вторият опит от Гранична полиция е направен край бургаския кв. Крайморие, но също без успех. Така автобусът, пълен с мигранти, стига до Бургас. Полицаите правят опит за засада, но автобусът отново не спира и с бясна скорост се врязва в служителите на МВР. От удара двамата полицаи загиват на място. Единият от каналджиите е заловен на местопроизшествието, но другият побягва. Впоследствие е заловен, а на подсъдимата скамейка са трима сирийци.

По-рано през ноември на българо-турската граница беше убит български граничен полицай, докато охраняваше граничната ограда. След това турските власти задържаха двама братя, един от които впоследствие беше освободен от съда в Одрин.

Четете още

Погнатите за трафик на мигранти осъждани в миналото

Погнатите за трафик на мигранти осъждани в миналото

Загинал и ранени след гонка с мигранти край Бургас

Загинал и ранени след гонка с мигранти край Бургас

Кола с мигранти се обърна на "Тракия" след гонка с полицията

Кола с мигранти се обърна на "Тракия" след гонка с полицията

Заловиха 17 мигранти, натъпкани в бус, на магистрала "Тракия"

Заловиха 17 мигранти, натъпкани в бус, на магистрала "Тракия"

Реклама
Реклама
Реклама