Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18891338 www.bgdnes.bg

Проф. Тодор Кантарджиев: Мажете дрехите на децата с репeленти

80% от хората не разбират, че са заразени със западнонилска треска 

КОЙ Е ТОЙ

Проф. Тодор Кантарджиев е роден на 24 декември 1955 г. в София. Завършва Медицинската академия в София през 1981 г., след което работи в град Белово като лекар. От 1982 г. е научен сътрудник в Катедра военна епидемиология и хигиена на Военномедицинска академия. От 1988 г. работи в Националния център по заразни и паразитни болести, а по-късно го оглавява. Има няколко специализации в чужбина. Член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса и е бил консултант в Столичната община.

Доли ТАЧЕВА

- Проф. Кантарджиев, какво е положението със западнонилската треска у нас?

- Очакваме нови случаи. Още преди 6 месеца предупредих, че при недостатъчните мерки за унищожаване на комари така наречената ларвицидна обработка, която се прави през месеците март и април, преди да се раззеленят дърветата, да очакваме много комари. Разбира се, многото комари, когато има и много хора, е възможно да предадат някакво заболяване.

Реклама

- Какви комари кръжат на наша територия?

- Комарите, които са в българския ареал, са основно две групи. Едните са нашите местни комари, а вече имаме и тропически, така наречения тигров комар.

- Как влезе тигровият комар в България?

- Преди 15 години беше внесен у нас с декоративни растения. Първо в град Созопол, след това по всички градове по Черноморието. Постепенно обхвана и останалите населени места - първо големите градове, които са с ниска надморска височина, защото времето е по-топло, а от 2021-ва вече е и в София. Този комар е характерен с това, че може да пренесе не само западнонилска треска, но и зика, чикунгуня и денга. Слава богу, в нашата страна нямаме все още последните три.

- Какво точно представлява западнонилската треска?

- Това е ендемично заболяване, известно от първата половина на миналия век в териториите на басейна на западния приток на река Нил. Фактически първият доказан случай на този вирус е през 1937 г. в Уганда. Първите случаи на големи епидемични взривове са 1997 г. в Румъния и огромната епидемия през 1999 г. в САЩ. Когато се развива толкова бързо сред хората има няколко характерни особености.

- Какви са те?

- 80% от хората не разбират, че са били ухапани, но вирусът е в техния организъм. Отключва се имунен отговор и се получава траен доживотен имунитет, който предпазва хората от заболяване. Опасното на този период са кръвопреливанията. Затова искам да спра вниманието на колегите от кръвопреливния център, че трябва в момента много добре да се разпитва, за да не се стигне до пренасяне чрез кръвни продукти на тази инфекция на болни хора, което може да бъде фатално. Друго, което искам да подчертая, е, че западнонилската треска прави своите усложнения при половин процент от хората. Получава се енцефалит - възпаление на мозъчната тъкан, много по-рядко менингит - възпаление на обвивките на мозъка. Обикновено е фатално. Оказа се, че 40% от хората, които правят възпаление на мозъка, имат една особеност на имунната система. Те произвеждат антитела срещу собствения си интерферон 1. Това е белтък, който пази човешкия организъм от всякакви инфекции. Когато човек заболее от вирусна инфекция, било то сезонен грип, било някаква инфекция, предавана чрез комари или друга вирусна инфекция като коронавирус, тъканите на човека започват да произвеждат този белтък. Той се бори срещу вируса, независимо какъв е, и предпазва организма от инфекция с друг вирус. Когато няма интерферон, то вирусът от кръвта може да премине в мозъчната течност и да засегне мозъка. Това е една от причините за фаталните инфекции със засягане на мозъка от западнонилска треска.

- Как може да се предпазим?

- Сега по време на дъждовете пръскането е с много ниска ефективност. Ако е сухо и се пръска, ефективността е до 3 дни. Затова, ако искаме да се предпазим, трябва да използваме репеленти, отблъскващи вещества, с които да се мажат дрехите на детето и кожата на възрастните. При бебетата се маже около креватчето и около стените на количката. Машинки за контакт. Тези, които не могат да си позволят тези мерки, да се пазят с комарници. Едно време в беднотията слагахме и тензух на прозорците.

Реклама

- А кога трябва да потърсим медицинска помощ?

- Медицинска помощ от западнонилска треска се търси само и единствено, когато започнат проявите на инфекция на централната нервна система.

- Какви са те?

- Сънливост, дезориентация, главоболие, загуба на съзнание - тогава трябва да се търси медицинска помощ и да се обърне внимание да се вземат материали за изследване за западнонилска треска.

- Какво е лечението, ако се установи такава?

- Ако се установи засягане на мозъка, лечението е симптоматично. Медицината засега няма лекарствено средство срещу причинителя на Западен Нил. Опитват се някои антивирусни лекарства с много ниска ефективност, но лечението е срещу високата температура, срещу отока на мозъка и лекарства за нервната система за избягване на гърчове.

- За колко време може да се възстанови човек?

- Дай боже да оживее, след това възстановяването е месеци.

- Какъв е процентът на смъртните случаи?

- Доста е висок. Над 40% може да са смъртните случаи при засягане на мозъка.

- Какви други зарази върлуват в момента?

- Според данните на Националния център в момента епидемиологичната обстановка е сравнително спокойна. Както очаквахме, намаляват случаите на варицела и случаите на скарлатина. Две заболявания, които имат небивало развитие последните години. Трето, което много ме радва е, че коклюшът намалява. Не бива да се притесняват хората със започване на училището, защото магарешката кашлица си е типично лятна инфекция. С идването на есента е нормално случаите да намаляват. За коклюша беше направено много от джипитата - ваксинация и навременно даване на антибиотик на болния. Това прекърши коклюшната инфекция, което е много голям успех. Имаме много добра новина, а именно, че България в момента е държава, свободна от разпространение на морбили. Това, че прекъснахме тази верига, е още едно доказателство за добре свършената работа от страна на общопрактикуващите лекари.

Четете още

ЛОШО! Четвърти случай на западнонилска треска у нас

ЛОШО! Четвърти случай на западнонилска треска у нас

Проф. Тодор Кантарджиев: Специално лечение за западнонилската треска няма

Проф. Тодор Кантарджиев: Специално лечение за западнонилската треска няма

Обсъждат извънредни мерки в София заради западнонилската треска

Обсъждат извънредни мерки в София заради западнонилската треска

УЖАС! Двама от заразените със западнонилска треска у нас починаха

УЖАС! Двама от заразените със западнонилска треска у нас починаха

Реклама
Реклама
Реклама