Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18908993 www.bgdnes.bg

80-годишна медсестра не спира да работи

Връщали сме много хора от отвъдното, спомня си Елена Гайтанджиева 

Доли ТАЧЕВА

80-годишен юбилей не спира медицинска сестра от работа! Вече 59 години Елена Гайтанджиева е отдадена на благородната професия и няма намерение да се оттегля от сферата скоро.

"За мен работата е удоволствие. Не мога да си представя живота, без да изпълнявам своя дълг. Все още имам сили да работя. На мнение съм, че когато човек бездейства, залинява", споделя пред "България Днес" Гайтанджиева.

Реклама

Всеки ден пенсионерката става, приготвя се за работа и тръгва към гинекологията на една от поликлиниките във Велико Търново. Там се сблъсква с различни случаи и винаги е готова да асистира и вдъхва кураж на пациентите.

В началото на месеца Елена отпразнува своя 80-и рожден ден и за разлика от повечето си връстници, не се чувства изморена или отегчена от живота. Празника си отбелязва в изискан ресторант, а гостите й я изненадват с тематична торта, декорирана в медицинска тематика.

Като тийнейджърка Гайтанджиева се вдъхновява от своята сестра, която е в сферата на здравеопазването. Така, когато идва моментът да избира какво да учи след завършване на училище, тя без колебание се записва в Медицинския колеж в старата столица. Веднага след дипломирането си през 1965 г. започва работа в най-голямата многопрофилна болница в града - "Д-р Стефан Черкезов".

"В онези години беше много трудно да се намери свободно място. Освободи се щат в отделението по урология и веднага грабнах тази възможност", спомня си началото на своята кариера медицинската сестра.

Там прекарва седем години, след което заминава за Либия. Озовава се в очна клиника в Триполи, като приключението й там продължава близо 5 години. Споделя, че не й е било лесно, но благодарение на многото сънародници, които са там по същото време, успява да премине по-лесно през трудностите и отношението на местните.

"Може би най-вълнуващият период в кариерата ми дойде след това. След като се върнах в България, започнах работа в операционната на търновската болница и имах възможността и удоволствието да работя с големи светила в медицината", разказва Елена.

Реклама

Сред големите имена, до които успява да се докосне, е доайенът на българската хирургия проф. Александър Гюровски, който постига големи успехи и у нас, и зад граница. Хирургът става толкова известен, че по време на престоя си в Етиопия е назначен за личен лекар на император Хайле Селасие I, който нямал доверие на местните медици.

"Сблъсквала съм се с всякакви случаи. Връщали сме много хора от оня свят. Идваха наръгани, катастрофирали пациенти. Някой операции продължаваха по 4-5 часа. Отговорността и натоварването бяха големи. Въпреки това обичам работата си и никога не съм чувствала умора", допълва Гайтанджиева.

Медицинската сестра асистира в операционната до своето пенсиониране през 2001 г. След това се мести в онкологията, където работи с тежко болни хора. Там дава всичко от себе си да ги обгрижва и мотивира.

В свободното си време Елена обича да пътува и вече почти е обиколила Европа. Харесва й да прекарва време с най-близките си, защото тези мигове я правят щастлива. Да е жива и здрава!

Четете още

Линейката-хеликоптер в Сливен си търси лекар

Линейката-хеликоптер в Сливен си търси лекар

Сестра в болницата в Монтана: Молете се на поп, не на мен

Сестра в болницата в Монтана: Молете се на поп, не на мен

Актрисата Стефания Кочева: Мечтаех да съм медицинска сестра

Актрисата Стефания Кочева: Мечтаех да съм медицинска сестра

Пациент преби медсестра в Бургас

Пациент преби медсестра в Бургас

Реклама
Реклама
Реклама