Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18928378 www.bgdnes.bg

Пилот прави мини самолети за висш пилотаж

Нужни са години за един модел 

Авиомоделите се издигат на 200-250 метра, летят с обикновен бензин 

Доли ТАЧЕВА

Пенсиониран пилот конструира самолети за висш пилотаж в умален вид. Румен Тончев е успял да измайстори шест авиомашини, които освен по размера не се отличават по нищо друго от истинските модели.

"Сърцето винаги ме е теглило към самолетите. Вече не летя в небето, а пилотирам от земята. За мен това е удоволствие и хоби", споделя пред "България Днес" пенсиониралият се пилот от Стара Загора.

Реклама

В работилницата си в момента Румен човърка по американския модел Питс-12 и руския Як-55. С радиоуправляемите самолети могат да се правят различни фигури в небето и става истинско шоу, когато моделистът реши да съчетае няколко команди. Дистанционното, от което се управлява машината, е копие на пилотското табло. Управлението от земята е по-трудно, тъй като трябва да отклоняваш погледа от самолета, за да изпълниш команда. А машината лети на 200-250 метра от земята. Тончев казва, че може и по-високо, но предпочита да не рискува, тъй като държи броят на излитанията да е равен на броя на кацанията.

"Най-голямата разлика между истинските самолети и радиоуправляемите е, че като стане голямата беля, аз съм тук, пък той е там. Авиомоделите, който изработвам, са с двутактов двигател и летят с най-обикновен бензин", обяснява Тончев.

Части за машините си мъжът намира от различни сайтове. Всичко идва в пакети със схеми, но Румен не се нуждае от тях. Сглобява по собствено усмотрение, като повечето пъти подобрява и доразвива полученото. За направата на един модел споделя, че понякога са нужни години.

Любовта на Тончев към небето се заражда още в детските му години. От малък членува в клуб по авиомоделизъм, записва да учи за техник на самолет в училището в Долна Митрополия, а след това минава курсове за бордови техник на хеликоптер. В авиоклубовете лети и на самолети, и на хеликоптери. Често дори ги управлява.

Днес излиза на широка поляна и си търси подходящо летище, за да пусне в небето своите машини и да се наслаждава на полета им.

Реклама
Реклама
Реклама