Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18974187 www.bgdnes.bg

Ето ги най-колоритните персони, атакували властта

Митьо Пищова и Радо Шишарката се бореха за "Дондуков 2" 

Ебазер Ебазер, Мадам Бътерфлай и Венизел Чунгрушанов се явяваха на избори 

Паркетният лъв Евгени Минчев, чиито прически, аутфити и поведение в публичното пространство предизвикват, а нерядко и шокират, се оказа голямата изненада на този политически сезон. Лордът, както сам обича да се нарича, лъсна с целия си колорит и блясък в по правило сивкавите листи от кандидат-депутати на твърде консервативната БСП.

Пъстри, дори крещящи кандидати за властта има на всички избори и това ги прави доста по-интересни. Антоанета Лазарова от монтанското село Гаганица безспорно ще си остане една от най-шармантните кандидатки за власт у нас. Заради неповторимата й прическа кандидат-кметицата остана в историята с прозвището Мадам Бътерфлай.

Реклама

"Дрехите, или в моя случай прическата, не правят човека, но на нас българите ни е все още трудно да го проумеем. Аз никога няма да си сменя фризурата, както и убеждението, че народът ни трябва без страх да се изправя срещу неправдата и политическата безнравственост и злоупотреби." Това категорично отсече пред "България Днес" през 2016 г. Лазарова, като година по-рано загуби битката за управник на селото си.

До Луната и обратно достигна популярността на кандидата за кмет на разградското село Малък Поровец Ебазер Ебазер. За няколко дни през 2011 г. претендентът на ГЕРБ с екзотично име и визия наводни фейсбук и преля към електронните медии под заглавия "Абсолютният ми фаворит". И така безплатно доби непостижима дори за кандидатите с най-дебели портфейли популярност. Екстравагантното име всъщност е съвсем обичайно за мюсюлманите и означава "победител".

Съселяни на Ебазер разказаха, че е горд баща на три деца. Със средно образование е. Преди време работел на бензиностанция, после към общината, а след това се занимавал с дърводобив. Въпреки придобитата популярност из страната Ебазер претърпя пълен крах в изборите в село Малък Поровец. Той получи едва 22 гласа от своите съселяни, което му отреди незавидното трето място от четирима кандидати за кметския стол.

Интересен сблъсък между колоритни имена предложи през 2011г. и врачанската община Борован. Там за кметския пост Цезар излезе на битка срещу Тромфей.

И това не е предизборна словесна заигравка, а самата истина. ГЕРБ в Борован издигна доктор Цезар Пенчев, а "Атака" участва с учителя Тромфей Петров. Националистите имаха какво да дадат и в Алтимир. Там те играха за кмет с Тарзан Илиев.

Реклама

Съименникът на човека амфибия Ихтиандър Георгиев бе кандидат за столичен съветник от името на партия "Солидарност". Обединеният блок на труда допринесе за именната палитра с Болярка Цифудина. А "Партия за спасение на отечеството" директно предложи Светия, с фамилията Тужаров, да реши проблемите на столицата.

Сред най-екзотичните имена, участвали в листите за управляващи, беше бившият агент на Държавна сигурност Венизел Чунгрушанов, който от името на партия АБВ кандидатства за депутат във Видин.

Индиецът Заки Анвар, издигнат за предстоящите избори от Съюза на комунистите в България, атакува депутатско място в българския парламент през 2013 г. Заки се превърна в истински хит за вота на 12 май, защото освен чужденец е и бивш служител на Държавна сигурност.

"Преди няколко години разбрах, че съм бил вербуван. Получавал съм предложения да работя за Държавна сигурност, но нито съм отказвал, нито съм приемал", коментира тогава кандидат-депутатът. Индиецът признава, че силно е свързан с България, въпреки че си пътува и до родината. Жена му, от която има две деца, е българка.

Силна доза колорит преди години внесе кандидат-президентска двойка. Митьо Пищова се бореше за поста на държавен глава, а за вице беше гласен Радо Шишарката.

"Кандитатурата ми за вицепрезидент е провокация към сегашния политически елит. Искам да покажа, че всеки може да се кандидатира и да има шансове. В България и едно магаре да предложиш, и то може да има политическа кариера", коментира тогава пред "България Днес" легендарният певец Радо Шишарката.

""Явявам се за шоу, а не да стана президент. Аз съм шоумен. Ще взема наказателния вот на хората. Ако стана президент, ще слушам по-възрастните и по-умните от мен. Обичам България и държа на нея", добави Пищова, но двамата така и не се доближиха лелеяния президентски кабинет. Същото се случи и с фолкпевицата Луна, която също мечтае да се нанесе за едан мандат на "Дондуков" 2

Реклама