Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18981677 www.bgdnes.bg

Мамалев СЕ ОПЛАКА: Ядем изкуствена храна, забравихме вкуса на истинската

За да разбера какво си купувам от магазина, трябва да имам специално образование, казва звездата на театъра и киното

За законови изменения, които да увеличат контрола върху производството и санкциите за некоректни производители на млечни продукти, призова сдружението "За достъпна и качествена храна" преди дни. Напоследък излизат все повече данни, че сиренето, което ядем, няма нищо общо с истинското, като в него освен палмово масло и всякакви други заместители се слага и много вода, която достига до невероятните 75%. При наличие на регулярни порочни практики правото на производство да бъде отнемано, обединиха се участниците в срещата.

Реклама

"Съгласна съм с тях", отсече шестата в света красавица Евгения Калканджиева. Тя разказа, че за купуването на няколко продукти отделя поне 30 минути в супермаркетната мрежа, вторачена в етикетите да чете какво съдържат те.

"Трябва да въведат единен модел за етикети, за да може потребителят лесно да се ориентира както за калориите, така и за съдържанието и съставките, емулгаторите и всичко, което има в дадения продукт. А сега всеки производител си е направил свой собствен етикет и на мен ми коства адски много време, за да разбера къде какво пише по различните дизайни и да събера информацията, която ми трябва", настоява Мис България 1996.

Калканджиева пази спомен за вкуса на истинските млечни и местни продукти от детството си, защото баба й и дядо й на село отглеждали както крави, така и овце. "И когато спрях да кърмя сина ми Жорко, отидох в супера и купих от всички възможни производители над 20 кофички кисело мляко и направих експеримент, за да разбера кое мляко е истинско и кое ще вкисне най-бързо, защото имах намерение да захранвам бебето, както майка ми е правела с мен - с кисело млечице със захар. И знаете ли, че за двадесет и няколко дни нито едно мляко не прокисна, тоест всичките бяха менте", разочаровано си спомни красавицата.

Затова тя започнала да пазарува млечни и месни продукти от малки производители. "Имаме си и село, и вила близо до София и от там си набавям храна - от обикновените хора или от селските фермички, а ако намеря ресторант, който използва висококачествени продукти, си купувам порции от тях за дома, въпреки че ми излиза по-скъпо", казва Жени и настоява, че за нея е важно да храни семейството си с висококачествена храна.

Затова Калканджиева апелира контролните органи да въведат единен етикет и стандарт, на който ясно, унифицирано и честно да са вписани всички съставки в дадения продукт.

"Наясно съм, че продуктите от истински съставки ще се оскъпят и вероятно пенсионерите няма да могат да си ги позволят, но хората, които имат малки деца, и онези, които искат да се хранят с качествена храна, имат право да знаят кое е истинското производство", обяснява Калканджиева и допълва: "И още нещо трябва да регулират при храните - трябва да има яснота - намалените храни в супермаркетите са с отстъпка, защото са в промоция или защото им изтича срокът за годност? Клиентите трябва да са наясно с това".

Реклама

"Имам проблем в супермаркета, като се изправя пред щандовете, където всички са разположени един до друг, как да разпозная истинските от фалшивите продукти", откровен е Георги Мамалев.

"Гледам, чудя се като всички, откъде да знам дали това сирене, което слагам в количката, е истинско, ами не знам. То пазаруването на млечни и местни продукти си стана в днешно време цяла наука, човек трябва да има специално образование, за да се научи да разпознава и разбира етикетите на храните", откровен е актьорът и продължава: "Производството, то е ясно, че няма да се откаже да слага палмово масло и млечни изкуствени заместители, защото печелят от това, но как органите ще въведат ред в тая хранителна джунгла, нямам представа".

72-годишният актьор си спомня за първите 16 години от живота си, които е прекарал в родното си село Мамарчево, и за вкуса на истинската храна. "По-естествена и вкусна храна от произведена на село няма къде да намериш, но и в градовете имаше истинска и чиста", категоричен е Мамалев. Когато дошъл в столицата, той се натъкнал на следното: "Сутрин хората оставяха празни стъклени буркани пред домовете си, млекарят идваше, пълнеше ги с черпак, киселото мляко се режеше като сирене с нож, слагаше похлупак на бурканите и си вземаше стотинките, оставени на прага на всеки дом. И такава беше доставката всеки ден".

Актьорът с право се вайка, защото: "Какво ще стане с храната заради всичките тези технологии и генни модификации на меса, семена, плодове и зеленчуци и колко още ще разболяват хората, не знам. Ние от толкова много години ядем изкуствена храна, че вече дори сме забравили вкуса на истинската продукция".

Затова Мамалев съветва българите да се ориентират към набавяне на висококачествена храна от провинцията, където все повече малки български фермички произвеждат както животински, така и селскостопанска продукция, за да са сигурни, че слагат истинска храна на трапезата за своите деца.

"Нямам абсолютно никакви притеснения и параноя от днешните млечни и местни продукти, защото те са като музиката - не всичко е некачествено, има качествени, разбира се, и такива, които за нищо не стават", призна музикантът Васко Кръпката. Той уточни, че който търси, намира и: "Аз съм от тези хора, които търсят хубавото и винаги успяват да го намерят".

Музикантът обикновено пробва продукция от различни производители и като си хареса даден бранд, остава верен на него. "Ясно е, че по-скъпите храни са по-качествени, но аз да си призная, нямам никаква носталгия към храните от миналото и колко качествени и истински били. И днес има качество в храната, търсете го и ще го намерите", отсича Кръпката.

Шмекери производители

Кръгла маса, на която присъстваха представители на неправителствени организации, на Националната асоциация на млекопреработвателите, на министерствата на земеделието, икономиката, здравеопазването и образованието, както и представители на МВР, на прокуратурата и на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), осветли преди дни порочни практики на млекопреработвателите, които подвеждат потребителите и поставят под заплаха тяхното здраве.

През последните месеци бяха публикувани шокиращи резултати от проверки на млечни продукти. Най-новите данни показват, че само едно от десет проверени овчи сирена и кашкавали е произведено изцяло от овче мляко, а обявеното за биволско сирене не съдържа дори и грам биволско мляко. Всички участници във форума единодушно признаха необходимостта от повишаване на ефективността на проверките на качеството и безопасността на млечните продукти и настояха за законодателни промени, които да засилят контрола и да подобрят регулациите относно БДС. На форума обсъдиха и предложението имената на системните нарушители в сектора да бъдат включени в публичен регистър за шмекери производители.

Резултати и действия от държавата до момента не се забелязват.

Четете още

ЧРД! Георги Мамалев чукна 72

ЧРД! Георги Мамалев чукна 72

Георги Мамалев, Мими Иванова и Стефан Мавродиев са категорични: Великденската добавка е подигравка!

Георги Мамалев, Мими Иванова и Стефан Мавродиев са категорични: Великденската добавка е подигравка!

Актьорът Георги Мамалев: Мафиотски сили пречат да се направи правителство

Актьорът Георги Мамалев: Мафиотски сили пречат да се направи правителство

Антон Радичев, Георги Мамалев и Катето Евро с ново шоу

Антон Радичев, Георги Мамалев и Катето Евро с ново шоу

Реклама
Реклама
Реклама