Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/19002307 www.bgdnes.bg

Хора с увреден слух "докосват" симфонии

За първи път в операта в Русе 

Нечуващите на сцената свободно ще пипат инструментите, за да възприемат музиката 

Доли ТАЧЕВА

Симфонични концерти за хора с увреден слух организират за първи път в България! Музиката не признава граници и е способна да проникне в душите и сърцата на страдащите от слухова недостатъчност. Нетрадиционните събития са идея на Димитър Косев, който е главен диригент в Русенската опера и се стреми да събуди емоцията дори в нечуващите.

Реклама

"Замислих се, че това, което правим, не може да достигне до всички. Искам хората с увреден слух да усетят музиката и да се докоснат до нея. Това, че не могат да чуят, не означава, че не могат да усетят. Музиката не е само звук, тя е емоция", споделя пред "България Днес" Косев.

Поради тази причина е нарекъл проекта си "Докосни музиката".

За разлика от останалите прояви, зрителите няма да бъдат на седалките в самата зала, а на сцената. Те ще могат да се разхождат свободно около музикалните инструменти. Междувременно ще могат да докосват и държат големите музикални инструменти като контрабаса или тимпаните например. Инструментите, които не могат да бъдат пипани като обой, флейта или тромпет, също ще могат да бъдат усетени. Това ще стане, като пред тях ще бъдат поставени надути балони, които ще предават вибрацията. Посетителите ще докосват тях и така ще усещат звука им.

"Самата сцена е куха и действа като резонираща кутия, от която хората ще усещат вибрацията, която издава симфоничният оркестър", разяснява главният диригент.

Ще има няколко експеримента, чрез които ще се визуализира звуковата вълна под различни форми - например чрез мултимедия. В момента проектът е в процес на подготовка и на избистряне на идеята. Косев се надява до края на годината да бъде осъществен първият концерт, които да се повтори не само в Русе, но и в цялата страна.

"Бетховен, които е бил с изцяло загубен слух последните си години, е написал едни от най-хубавите си произведения. Независимо кой с какъв проблем е, всички трябва да бъдем с равен шанс. Ще се радвам да се разпростре в цяла България", допълва диригентът.

Реклама
Реклама
Реклама