Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19054780 www.bgdnes.bg

ПОКЛОН! 92-годишната Даринка играе баскетбол

  • Само веднъж е ходила на лекар
  • 3 коша за 13 секунди вкарва пъргавата баба 

Доли ТАЧЕВА

За спорта граници няма! Доказва го 92-годишната баба Даринка, която може да сложи в малкия си джоб най-големите атлети. Пъргавата пенсионерка изненадва с уникална игра на баскетбол. Само за 13 секунди успява да вкара с лекота 3 последователни коша. Впечатляващата жена тренира в двора си в пернишкото село Ярловци и вече е готова за някой шампионат.

Реклама

"Имам внук, който тренира баскетбол. Решихме да сложим кош в двора на къщата. Покрай него й стана интересно. Не един път, много пъти е играла баскетбол. Изключително жилава и пъргава жена е", споделя пред "България Днес" синът й Първан Иванчев.

Даринка освен това рита топка с 10-годишния си правнук, като не отстъпва по нищо на връстниците му. Цял живот се е трудила на село. В това вероятно се крие тайната на нейната енергичност. По-голямата част от трудовия й стаж преминава в гледане на животни. И до днес в двора й кудкудякат кокошки, а пенсионерката с удоволствие събира яйцата, за да си приготви нещо вкусно. Няма ден, в който да седи на едно място. Освен че активно се занимава със спорт, баба Даринка сама се грижи и за градината си - плеви, сади и полива различни зеленчуци. Няма нещо, което да й се опре. Сама обръща с мотика картофите, след което отива да нагледа пипера, доматите и лука.

"За възрастта си е много добре, да чукнем на дърво. Не се залежава. Чисти двора, гледа цветя, грижи се за градината. Сама си готви. Ако не всеки ден, то през ден си прави някаква манджа", гордее се с майка си Първан.

92-годишната жена си хапва от всичко по малко. Най-много обича на масата да има нещо чорбесто. В родата се слави с най-вкусните баници и тутманици, които приготвя, когато посреща децата си. За разлика от много нейни връстници, баба Даринка почти не е лежала в болница. Единственото посещение при лекар за последните десетилетия е за смяна на тазобедрената става.

"И на зъболекар ходи. Очила не слага, много рядко вечер, ако иска да прочете някой вестник. Филми гледа без очила. Със слуха малко не е добре, но й говорим по-силно и се разбираме", допълва синът й.

Чистият въздух и тишината на село държат баба Даринка във форма, категоричен е Първан. Жената няма една вечер, в която да е спала на друго място. За града не иска и да чуе. Няма зиме, няма лете, пенсионерката не се отделя от любимата си къщурка.

Реклама

"Сняг, дъжд, студ - там е! За зимата сме й оставили дърва до входната врата, пренася си ги с кофата и си пали печката. Електроуреди не признава, така се топли", разказва Първан, който през по-голяма част от времето живее в Перник, но използва всяка свободна минута да си отиде на село.

92-годишната баба Даринка определено е пример за мнозина, а най-важният урок, на който научава децата си, е: "Да сме трудолюбиви и да я слушаме", рецитира Иванчев.

Пожелава още дълги години здраве на баба Даринка!

Реклама
Реклама
Реклама