Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19054909 www.bgdnes.bg

Проф. Радка Аргирова: Птичият грип тръгна по кравите

 

Варете млякото от производител, съветва вирусологът 

Доли ТАЧЕВА

Крави разпространяват смъртоносен щам на птичи грип, който вече циркулира в света. Това обяви вирусологът проф. Радка Аригорова, която не изключва възможността този щам да се появи и в България. Последният фатален случай е на 11-годишно момиче от Камбоджа, което е консумирало необработено мляко.

"Скоро стана ясно, че трябва да се замислим за млякото, което пием. Наблюденията показват, че вирусът на птичи грип е много богат в кравешкото мляко. Ако не е термообработено, заразява и може да се стигне до фатален край", каза проф. Аргирова по време на 23-та национална среща на фондация МОСТ.

Реклама

От началото на 2022 година в САЩ и Европа има по около 50 милиона птици - болни, починали или нарочно убити след установяване на заразата. У нас през изминалата седмица излезе заповед за умъртвяването на 11 000 заразени птици във ферма край пловдивското село Стряма.

Вирусът на птичия грип е идентифициран за първи път през 1959 г. и се превърна в широко разпространена и силно смъртоносна заплаха за птиците. Оттогава еволюира и през последните години е открит в нарастващ брой животни - от кучета и котки до морски лъвове и полярни мечки. Клиничната картина при хората се проявява с повишена температура, треска, болки в гърлото, болки по мускулите и ставите, сълзене на очите, кашлица, хрема, болки в гърдите.

"Въпреки, че у нас млякото по закон се пастьоризира, много хора консумират директно от производител, в което няма нищо лошо, но препоръчваме то да се обработва. При поява на грипоподобни симптоми да се потърси лекарска консултация", препоръчва вирусологът.

По думите на проф. Аргирова и стопанствата, производители на кожи, могат да бъдат мост между вирусите, циркулиращи в дивия свят и при човека. Световната търговия с храна също улеснява разпространението на екзотични вируси.

"ООН е поставила задача да се създаде световен документ, който да гарантира и да задава основните правила за това как да се транспортират екзотичните храни. Т.е. искаме да ядем скакалци от Китай, добре е обаче да знаем на какви условия трябва да отговарят, как да ги пренесат и как да бъдат прегледани от съответните органи в България", допълва специалистът.

Реклама
Реклама
Реклама