Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19062699 www.bgdnes.bg

Джеки Стоев: Снимам филм с Франко Неро

Ще се оправя от катастрофата с индийски мехлем

Кой е той

Георги Стефанов Стоев - Джеки Стоев, е роден в София на 22 март 1941 г. Брат е на известния художник Любен Стоев. Първоначално учи биология в Софийския университет, през 1966 г. завършва биология в Дрезден, а през 1972 г. - кинорежисура във ВИТИЗ. От 1967 г. работи в Студията за научнопопулярни и документални филми, чийто директор е през 1992-1993 г. Автор е на десетки научнопопулярни, документални и игрални филми. Носител на около 50 национални и международни награди. Над половин век работи съвместно с актьора и звукооператор Джони Пенков и сценариста Чарли Илиев. Баща е на немския музикант Ray van Zeschau и на оператора Антони Стоев.

Именитият режисьор е автор и на книгите "Бай дъ уей... ("Между другото") и "Надали, ама а дано. А дано, ама надали. Истории със сексуален и политически характер" в съавторство с Джони Пенков.

Реклама

- Г-н Стоев, подобрява ли се състоянието ви, след като наскоро автомобил е минал през краката ви в центъра на София и доколкото разбирам, се движите с патерици?

- Инцидентът се случи след 12-часов снимачен ден. Шофьорът не беше виновен. В момента даже не ме заболя толкова, колкото след това. На другия ден отидох на лекар. Важното е, че нямаше счупвания.

Човекът беше спрял на светофара на бул."Васил Левски" и ул."Гурко". Аз реших да мина зад него, защото знам, че там двата светофара ги пускат едновременно. Исках да си взема храна от някое магазинче, защото всеки ден снимаме по много часове и не остава време за нищо. Шофьорът спря навреме. Не ме нарани сериозно, но аз, понеже имам сменена става, тя се поразклати и се наложи да ходя с патерици.

- Тоест, вие сте тръгнали да пресичате, но сте заобиколили един спрял автомобил, който внезапно е тръгнал назад?

- Точно така. Автомобилът беше спрял на светофара, тръгнах да пресичам, точно срещу турското посолство, минах зад него и той изведнъж даде заден. Шофьорът също се уплаши. Даже беше по-уплашен от мен. И с право, защото изведнъж тръгва назад, бута човек... Той искаше да помогне, да извика "Бърза помощ", но аз му казах да не вика никого. Даже и да беше виновен, пак нямаше да викам полиция за това ПТП, тъй като най-малко три-четири часа щяха да ме мотаят. А аз ги нямам. Цялата разправия щеше да убие следващия ми ден. И пак повтарям, човекът нямаше никаква вина.

Сега от Индия ми донесоха едно много специално мазило. Аз имам голямо доверие на индийските лекове. Вярвам, че като се понамажа с него тук-там, и всичко ще мине. Не трябва да се глезим.

Реклама

- С жената, която е от над 20 години до вас - Диана Дамянова, обявихте, че скоро ще стартирате инициатива за безопасно пресичане. Какво ви предизвика и какво конкретно предлагате?

- Тя тръгна от моя случай. Защото аз наистина пресякох неправилно. Но Диана ще движи основно тази инициатива. И аз, разбира се, ще съдействам.

- В медиите се появи анонс, че в най-скоро време ще излезе от печат най-новата ви книга "История на любовта". Наближава ли датата на премиерата?

- За книгата ще говоря след излизането на филма. А за един филм трябва да ходиш наляво-надясно, да правиш разни мероприятия, да се срещаш с журналисти... Питат ме защо в този ред - първо да представя филма, а после книгата. Над филма има още работа. Ще го завърша към края на другата година. Освен това аз правя не един, а два филма едновременно. Игралния - "Аврора", и научнопопулярния - за телепатията.

- Има ли в книгата ви специална глава за приятеля, който 60 години е бил неотлъчно до вас - Джони Пенков?

- Няма, защото тя се състои от научнопопулярни четива, както ги наричаше Джони, посветени на етологията (наука за поведението на животните - б.р.).

Джони трябваше да напише предговора. Но за съжаление, си отиде преди това. Аз вече бях почти готов, но смъртта на Джони беше неочаквана. Неочаквана и нежелателна.

- Как се свързахте със сина на големия италиански актьор Микеле Плачидо - Брено Плачидо, който изпълнява главната роля в лентата с работно заглавие "Аве Мария", над която работите в момента с другия режисьор - Николай Бошнаков?

- Филмът, който при излизането си на екран ще носи названието "Аврора", има и италиански продуцент. Той осъществи контакта. Не познавам лично Микеле Плачидо. Филмът е българо-италианска копродукция. В по-малко роля участва и прочутият италиански актьор Франко Неро. Италианският копродуцент осигурява снимките в Италия.

- Главният герой в "Аврора" е млад журналист, кореспондент на изданието на Италианската комунистическа партия, който идва в България и се влюбва в българката Мария, потомка на "врагове на народната власт". Но през 50-те години, когато се развива действието на филма, комунистическата партия на Италия е била под влиянието на сталинизма...

- Тя и досега не се е десталинизирала съвсем.

- Но нали през 60-те и 70-те години нейният лидер Енрико Берлингуер става инициатор на популярното течение "еврокомунизъм", което е за освобождаване от сталинизма, отказ от диктатурата на пролетариата и срещу господството на Москва в западноевропейските комунистически партии...

- Щом е комунизъм, да не ми го хвалят! Независимо дали е американски или японски... Комунизмът не може да бъде комфортен. Може да е замислен като такъв, но после се изражда. Възванието за равенство се пише в някоя кръчма, твърди Любен Дилов-син, и завършва с някой концлагер. Като в Кампучия на Пол Пот. Навсякъде изпотрепаха милиони и направиха концлагери, уж в името на идеята. Да ми се махат от главата, за да живеем нормално.

- Вие сте били дете в годината на смъртта на Сталин, но сигурно си спомняте каква е била реакцията на хората около вас, на софиянци?

- Бях на 13 години и много добре си спомням всичко. Ще ви разкажа един случай оттогава. С мои връстници играехме на топчета. И хванахме едно от момчетата, че лъже. Тръгнахме да го бием, естествено. Това се случи на другия ден след смъртта на Сталин. А на първа страница на в. "Работническо дело" беше отпечатана голяма снимка на Георгий Маленков и под нея имаше надпис - "портрет на новия ръководител на съветската държава". И когато тръгнахме да го бием това момче, то ни каза: "Не съм лъгал, не съм! Честна маленковска дума!". Което говори, че и децата са били облъчени и са се съобразявали с текущата политическа обстановка.

Четете още

Джеки Стоев оставил внуците в ръцете на сина си

Джеки Стоев оставил внуците в ръцете на сина си

Режисьорът Джеки Стоев: Днес всеки може да направи филм, но не всеки може да го гледа

Режисьорът Джеки Стоев: Днес всеки може да направи филм, но не всеки може да го гледа

Джеки Стоев ядосан: Смених басейна, няма да им давам луди пари за без вода!

Джеки Стоев ядосан: Смених басейна, няма да им давам луди пари за без вода!

Джеки Стоев се контузи при физзарядка, астроложка го теши

Джеки Стоев се контузи при физзарядка, астроложка го теши

Реклама
Реклама
Реклама