Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19071096 www.bgdnes.bg

Опасни хранителни добавки могат да предизвикат инфаркт

Некоректни производители лъжат за съдържанието 

В някои се съдържа забраненият през 2010 г. сибутрамин 

Доли ТАЧЕВА

Пазарът е залят с опасни хранителни добавки! За това предупреди главен асистент Елина Петкова от Факултета по обществено здраве "Проф. д-р Цекомир Воденичаров" към Медицинския университет в София. Капсули за отслабване, еректилна дисфункция или завидни спортни постижения могат да доведат до неподозирани странични ефекти и да бъдат пагубни за здравето ни. Специалистът закупува 108 продукта предимно от интернет и спортни магазини и ги изследва в Изпълнителната агенция по лекарствата с цел изготвяне на дисертация.

"Видях, че дори етикетите не отговарят на изискванията. Нямаше препоръчителна дневна доза, нямаше описание на български език. Изглеждаха измамни само по опаковките", каза гл. ас. Петкова по време на 23-тата национална среща на фондация МОСТ.

Реклама

В някои от пробите на хранителните добавки за отслабване специалистът открива забраненият още през 2010 г. сибутрамин. Лекарството потиска апетита, но изключително много повишава риска от инфаркт и инсулт.

"Да, хората отслабват бързо, но никой не е обявил какви са опасностите. На етикета пише, че няма странични ефекти. Много често жените решават дори да увеличат дневната доза, защото смятат, че става въпрос за хранителна добавка, без да подозират, че приемат лекарство", допълва Петкова.

Изследванията показват още, че много от хранителните добавки за спортисти съдържат обезпокоителен брой стероиди, част от които дори не са познати на специалистите. Хранителните добавки, които се борят с еректилната дисфункция, пък са блъскани с виагра, без това да е упоменато на етикета.

"В една от пробите открих 116,55 мг виагра при максимална допустима доза от 100 мг. Т.е. некоректният производител си позволява да увеличи дозата, за да има 100% ефект. Виаграта има много странични ефекти, може да доведе и до инфаркт. Представете си какво се случва с дядото, който е решил да си вземе хранителната добавка и да увеличи дозата", предупреждава още специалистът.

Петкова съветва да четем внимателно етикетите на хранителните добавки. Отличителен белег е, че безопасните такива задължително имат регистрационен номер, по който могат да бъдат проверени в сайта на Агенцията по безопасност на храните. През последните години се наблюдава и голяма спекулация с имената на известни личности и не бива да се подлъгваме по тях.

Реклама
Реклама
Реклама