Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/19085024 www.bgdnes.bg

БАН чества 155 години, за първи път у нас ще бъде връчена „Голямата награда за наука"

Българската академия на науките ще отбележи 155 години от създаването си с тържествено събрание и концерт в Софийската опера и балет.

Тържеството ще се състои на 12 октомври от 18:00 часа (вход с покани). Официален гост на събитието е президентът Румен Радев, който ще направи приветствие. Поканени да присъстват на празника са представители на Министерския съвет, Народното събрание, дипломатическия корпус, местната власт, академичната общност, чуждестранни академии, международни партньорски организации и др.

Реклама

За първи път ще бъде връчена „Голямата награда за наука на БАН". Конкурсът за наградата се организира от Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН (САЧК).

„Голямата награда за наука" се присъжда на учен от българска научна организация или висше училище за изключителни постижения в областта на науката, получили високо международно признание.

Председателят на БАН академик Юлиан Ревалски ще произнесе празнично слово.

Българската академия на науките е правоприемник на Българското книжовно дружество, учредено на 12 октомври 1869 г. в румънския град Браила. Неговата цел, залегнала в първия му устав, е да разпространява просвещението сред българите, да усъвършенства българския език и да изучава българската история и бит, да бъде научен център и да установява контакти с подобните научни центрове в чужбина.

Четете още

Български гении мачкат на състезание

Български гении мачкат на състезание

Учени от БАН щурмуват "Стани богат"

Учени от БАН щурмуват "Стани богат"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама