Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/19101163 www.bgdnes.bg

Кирил Маричков създава песента "Среща" от забравено стихотворение

В памет на Кирил Маричков (1944-2024) bTV припомни историята на песента "Среща" – един от най-големите хитове на "Щурците".

Тополите, възпети в стихотворението "Среща", се намират край Хасковската река. Авторът на текста е хасковският поет Симеон Стоянов, като конкретният повод за написването му е едно скарване с неговата ученическа любов Мариелка. За първи път стихотворението е публикувано във вестник "Димитровец" в началото на 1960-те години, а пътят му до музикалната сцена е дълъг.

Реклама

Като студент в София Симеон се нуждае от пари и търси помощ от своя приятел Власо Власов в БНР. Власо откупува от Симеон пет негови стихотворения за бъдещи песни и му дава максималния възможен хонорар за онези години – по 50 лева на творба.

Карираните листове с ръкописен текст влизат в папките на БНР и никой не вярва, че някой ден ще бъдат използвани. До момента, в който Кирил Маричков изчита десетки стихове в търсене на вдъхновение за третия студиен албум на "Щурците" – "XX век". Когато вижда пожълтелия лист със "Среща", той веднага харесва стихотворението.

Музиката написва Христо Ковачев, а аранжиментът е на самия Кирил Маричков.

"Симеон се ожени и има две дъщери. Съпругата му почина, а по-късно той се разболя от рак. В последните дни за него се грижеха по-голямата му сестра, поетът Петър Василев и Мариелка – момичето от стихотворението "Среща". Именно тя го погреба през зимата на 2002 г. Така че има тъжен хепиенд тази любов... Тази песен за разминаването в любовта стана емблема на Хасково" – споделя художникът Петър Ангелов, състудент на Симеон.

"Третият студиен албум на "Щурците" – "XX век", излезе през 1980 г. и групата тръгна на турне из страната. Попитах Кирил Маричков дали иска да се запознае с автора на "Среща" и запазих маса в ресторант "Аида" в Хасково. Така двамата се запознаха и беше много хубава вечер" – разказва Янко Митев, актьор и приятел на Симеон Стоянов.

"Тя е от песните, които ще останат вечни" – споделя пред bTV Кирил Маричков приживе.

Четете още

Ето какво уби Кирил Маричков (ВИДЕО)

Ето какво уби Кирил Маричков (ВИДЕО)

Лили Иванова към Кирил Маричков: Почивай в мир, приятелю!

Лили Иванова към Кирил Маричков: Почивай в мир, приятелю!

Звездите на България в траур за Маричков

Звездите на България в траур за Маричков

Досъдебно производство за смъртта на Маричков

Досъдебно производство за смъртта на Маричков

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама