Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19116262 www.bgdnes.bg

Шефът на фондацията Иван Драмов: Ванга не е предричала трета световна война

Няма данни рожденият й ден да е бил на друга дата, както твърдят някои публикации, категоричен е юристът

"Ванга никога не е предричала трета световна война!" В това е категоричен шефът на фондация "Ванга" адвокат Иван Драмов по повод все по-широко разпространяващи се подобни твърдения, най-вече в руската преса. Драмов обяви това пред "България Днес" вчера, когато в Рупите се честваше празника на Света Петка.

Реклама

"Познавам леля Ванга от 10-годишен. Говорил съм с най-близките й хора, които са били до нея години наред. Тя никога не е предсказвала катаклизми! Говорила е само положителни неща. Не е казвала нищо лошо, защото е знаела как ще се почувства този човек след това", убеден е Иван Драмов.

Той развенчава и друга мистерия - относно рождения ден на пророчицата.

"Нямаме никакви данни, че Ванга е родена не на 3 октомври 1911 г., а на 31 януари същата година. Затова се придържаме към официалната документация и снимковия материал, изложени в експозицията ни", казва Драмов, роднина на Ванга по съребрена линия. С това той посече версията на писателя и краевед от санданското село Никудин Димитър Чапкънов, че според открит запис във вехтите книги на селския манастир "Пророк Свети Илия" Вангелия Пандева (бащиното име на пророчицата) се е венчала на 32-годишна възраст за седем години по-младия Димитър Гущеров. В тази бележка обаче не се сочи, че тя е дошла на бял свят на 31 януари, а Чапкънов стига до този извод единствено от споменаването, че младоженката е на 32 години.

"За нас това е истината", категоричен бе Драмов пред вестника за рождения ден на великата ясновидка. "На нищо друго не даваме вяра", подчерта юристът.

Шефът на фондация "Ванга" е бил основният "мотор" на празненствата на големия празник Света Петка вчера. Според близки до петричката Касандра на тази дата тя е празнувала втория си рожден ден, защото е смятала, че светицата е нейна покровителка.

"Храмът на Рупите, построен по искане и със средства на леля Ванга и с помощта на много добри хора и миряни, също носи името "Света Петка Българска" и отбелязваме 30-годишнината от неговото освещаване", разказа още за "България днес" Иван Драмов.

Освен тържествената литургия на празненствата в чест на светицата, закриляла Ванга, са звучали изпълнения на хор "Планинарска песен", а известната журналистка и изследователка на живота и делото на легендарната ясновидка - журналистката Жени Костадинова, е представила своята нова книга за нея.

Реклама

На църковната служба този път не са присъствали представители на висшия клир, тя е била водена от свещеник от Неврокопска епархия, посочи адвокат Драмов.

Юристът припомни и пророчеството на Ванга за храма "Света Петка Българска". "Тук ще стане като Божи гроб, деца мили, помнете думите ми", изрекла малко преди смъртта си пророчицата.

Четете още

За Ванга смъртта на Аспарухов и Котков е убийство

За Ванга смъртта на Аспарухов и Котков е убийство

Ванга заминала при звездите, за да ни наблюдава какво правим и спазваме ли заръките й

Ванга заминала при звездите, за да ни наблюдава какво правим и спазваме ли заръките й

Ванга дава сили на Златните момичета в Париж

Ванга дава сили на Златните момичета в Париж

Ванга и Мис Силикон откриват олимпиадата в България

Ванга и Мис Силикон откриват олимпиадата в България

Реклама
Реклама
Реклама