Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19133167 www.bgdnes.bg

Румен Бечев: Чувствам се прекрасно, не съм обвиняем по делото "Манукян"

Излязох в пенсия по собствено желание, ще дам показания, но само като свидетел, казва бившият директор на Смолянския театър

"Излязох в пенсия по собствено желание." Това каза първо за "България Днес" вече бившият директор на Смолянския драматичен театър "Николай Хайтов" Румен Бечев. "Чувствам се прекрасно! Ще се заема с мои неща, за които все не ми оставаше време", добави той. Мнението му за човека, който зае неговия пост - актьора Мариан Бозуков, е много високо. "Прекрасно добро момче, невероятен професионалист", разхвали го Бечев.

Реклама

На питането дали тези "негови неща" ще бъдат пак свързани със сцената, ексшефът на театъра в родопския град се измъкна от еднозначен отговор. "Все пак аз съм театрал и сигурно ще остана свързан с тази професия дори и като пенсионер", усука го той.

В деня след арестуването на диригента Левон Манукян, собственика на софтуерно-счетоводна фирма Петко Писков и каскадьора Атанас Георгиев за участие във финансови схеми, чрез които са източени милиони от бюджета на културното министерство, Румен Бечев заекваше от притеснение и почти не говореше свързано. За вестника театралният директор отрече Атанас Георгиев да се води на щат в Смолянския театър и го запрати към Пловдивския, и то с уточнението "доколкото знам". Тогава Бечев каза още, че фирмата на задържания Писков, обслужвала счетоводно театрите в Смолян, Разград и Пазарджик, е била проверявана и не е било открито нищо нередно.

При този разговор явно подплашеният не на шега театрален бос спомена, че "трябва да си пие лекарствата", прозрачен намек, че заради здравословното си състояние може да влезе и в болница. Няколко дни по-късно бе обявено, че Бечев е уволнен от воденото от него учреждение.

Всичко това вече е в миналото и днес Румен Бечев се усмихва широко, а от доскорошния му стрес няма и следа. Причината обаче не са хапчетата. А фактът, че е привлечен не като обвиняем, каквато информация се появи в медиите, а като свидетел по делото за точене на театрите.

"По принцип не съм обвиняем. По принцип съм свидетел", подчерта за "България Днес" Бечев. Какво означава обаче "по принцип" и дали не е заменка на "засега", ексдиректорът на Смолянския драматичен театър не уточни. "По принцип" или "засега" той пребивава в супер ведро ведро настроение, което нашепва, че тъмните облаци над главата му ще се разпръснат по някаква причина.

Междувременно един от арестуваните при полицейската акция на Икономическа полиция - Пловдив, преди две седмици – IT спецът Петко Писков, даде пресконференция в София. Той отхвърли обвиненията, че бил "мозъкът и мускулите" на престъпната схема.

Реклама

"Липсват доказателства за моята вина", категоричен бе Писков. "Отношението на прокуратурата към мен е тенденциозно", смята той. По думите му само директорите на театрите могат да задействат софтуера, никой друг служител не може да пипне дори левче. От прокуратурата обаче твърдят, че чрез фиктивните договори от театъра в Разград са източени 937 889 лв., а от театъра в Смолян - 583 652 лв.

"България Днес" стигна и до информацията, че всички разходи за заплати в българските театри минават през системата СЕБРА. Те се потвърждават от оторизиран служител в Министерството на културата в дирекция "Бюджет и финансово-счетоводни дейности". Кой е този експерт, предстои да бъде обявено от разследващите органи. Справка в сайта на ведомството обаче показва, че шеф на тази дирекция е Диана Арнаудова.

Реклама
Реклама
Реклама