Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19188069 www.bgdnes.bg

Брат Галев може да гласува в Ресилово

*Макар осъден, издирван и в неизвестност от 12 години

*Душманите на студента Стоян Балтов също са в списъците с избиратели, докато ги търси Интерпол

Без проблем може да отиде да гласува издирваният дупнишки мафиот Пламен Галев! Въпреки, че е осъден на 5 г. затвор за банда за принуда и се издирва от Интерпол, той все още фигурира в избирателните списъци, показа проверка на "България Днес". За да упражни правото си на вот, ще трябва да отиде до секция 9 в село Ресилово, която се намира в ритуалната зала на кметството. Там освен членовете на секционната комисия би трябвало да го чакат и белезници.

Реклама

През 2009 г. Галев се кандидатира за депутат с лозунга "Добрите намерения са нищо, ако не се превърнат в добри дела". След 12 г. в изгнание съдбата на България едва ли му е по-скъпа от неговата собствена, че да се появи, коментират местните. В списъците са още жената на Галев - Емилия, синът им Георги и дъщерята Светослава, макар те отдавна да живеят в чужбина.

Не е известно как от ГРАО интерпретират принципа за уседналост и защо хора, които от години не са в България, имат избирателни права. За осъдените с влязла в сила присъда е ясно, че не могат да гласуват, но правата им се спират едва когато наказанието започне да се изпълнява, показва практиката.

В списъците вече не фигурира починалият Брат Галев - Ангел Христов. Гелето се появи изненадващо в дома си през пролетта на м.г., но умря мистериозно. Полицейските власти така и не обясниха бил ли е в страната, или е влязъл по някакъв тайнствен начин. След неочакваната поява и смърт на Ангел Христов криминалисти тръгват по петите на другаря му от дуото Братя Галеви, тарашат редица адреси в Югозападна България, но безуспешно.

Следа няма и от душманите на студента Стоян Балтов, убит до дискотека "Амнезия". Въпреки че са осъдени, Светлозар Стоилов и Вили Георгиев духват, за да не влязат за 18 г. зад решетките. За смъртта на Балтов е прибран в зандана само Александър Данаилов. Двамата му авери ги дири международната полицейска организация, но липсата им от десетина години не е проблем да фигурират в списъците с избиратели.

Светлозар Стоилов ще може да пусне бюлетина в секция 13 в Банкя, която е в магазин в кв. "Изгрев" на ул. "София". Отново в Банкя, но в зала зад хранителен магазин, където се помещава 10-а секция, ще може да гласува съучастникът му Вили Георгиев.

Реклама

Правото си на вот няма да може да упражни избягалият от софийския зандан Николай Николов-Шатката. Преди 10 г. той духва от затвора заедно с гватемалеца Хосе Мартинез, който вестникът разкри, че е най-издирваният аржентински бандит Родолфо Лорман.

Преди време Шатката е изключен от избирателните списъци и няма да може да отиде до урната в трета секция в родния си град Трън. А ако реши да го стори, секционната избирателна комисия ще трябва да се обади на Интерпол, защото Николов все още се издирва с червена бюлетина. Той получава 20 г. решетки за убийството на наркодилъра Николай Христов-Хайо.

1370 зад решетките с право на вот

1370 обвиняеми и подсъдими ще могат да упражнят правото си на глас в неделя в 26 изборни секции, разкрити в арестите и затворите. Това сочат данните на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), съобщават от Министерството на правосъдието.

В местата за лишаване от свобода избирателни права имат обвиняемите и подсъдимите, които нямат влязла в сила присъда към датата на провеждането на изборите за Народно събрание. В затворите техният брой е 765, а в арестите - 605.

Изборните секции в затворите и арестите са общо 26. В София секциите ще са три - в затвора и в арестните помещения на бул. "Г. М. Димитров" и на ул. "Майор Векилски".

Според Изборния кодекс избирателна секция се образува при наличието на не по-малко от десет избиратели. Организацията на изборите в местата за лишаване от свобода е уредена съгласно Изборния кодекс. Директорът на ГДИН е разпоредил мерки за обезпечаване на реда и сигурността зад решетките през целия изборен ден.

Пускат бюлетини на спирки и стадион

На неочаквани и даже странни места се помещават някои избирателни секции, показва проверка на вестника. Такива са автоспирка в село Добри дял до Лясковец, психоболница, РЗИ, в стола на кооперация в село Иванча, община Полски Тръмбеш. В село Първенци, Кирково, в село Калинка, Кърджалийско, и на още няколко места жителите ще гласуват в частна къща. В Момчилград ще упражнят правото си на глас в постройка в двора на стадион "Родопи". В Черноочене ще пускат бюлетина в бивш офис на банка, а в Сливница - в хладилен завод. Заралии ще гласуват в зала на стадион "Берое".

Четете още

Мафиоти бягат от закона

Мафиоти бягат от закона

ШОК! Чакат живия брат Галев да гласува

ШОК! Чакат живия брат Галев да гласува

Разбра се как Брат Галев е влязъл у нас

Разбра се как Брат Галев е влязъл у нас

Дупничани и разследващи забравиха брат Галев!

Дупничани и разследващи забравиха брат Галев!

Реклама
Реклама
Реклама