Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1921964 www.bgdnes.bg

МВР шеф трие записи след купон

Теодор НАСКОВ

Шеф от МВР е изтрил информация, свързана с незаконните подслушвания. Началникът на 4-ти отдел от СДОТО-МВР (службата, която подслушва телефони - бел. авт.) Радко Димитров незаконно е заличил всички данни от използваната техника след купон за рождения си ден.
На 28 март Димитров е имал 50-годишен юбилей и седнали да се почерпят с колеги. След внасянето на сигнала празненството е било преустановено, като с няколко други служители същата вечер извършили демонтаж на система и са търсели харддиск, какъвто не намерили, затова Димитров позвънил до фирмата вносител. На следващия ден Радко Димитров изтрил, без да има право, всички данни за времето и начина на използване на един от автомобилите за подслушване, обяви зам. главният прокурор Борислав Сарафов.
"Изводът на прокуратурата е недвусмислен - мобилните системи за следене на GSM връзките в МВР създават възможности за нерегламентирано подслушване. Прокуратурата е открила множество нарушения в МВР, позволяващи това", категоричен бе Сарафов. Скандалните разкрития бяха направени на извънредна пресконференция, свикана от главния прокурор Сотир Цацаров. Повод стана приключилата проверка в служба СДОТО-МВР. Тя започна в края на миналия месец след сигнал до главния прокурор, внесен от лидера на БСП Сергей Станишев. Повод стана получено от Станишев анонимно писмо от служител в полицията. В него се твърдяло, че докато Цветан Цветанов е бил вътрешен министър, МВР е подслушвало незаконно политици, журналисти, общественици и магистрати.
Бившият вътрешен министър категорично отрече обвиненията за незаконно подслушване.
Вчера стана ясно, че към момента "две трети" от сигнала, внесен от лидера на БСП Сергей Станишев, е "верен". Оставащите факти тепърва трябва да се проверят от специалния екип, назначен от Цацаров. Той е ръководен от градския прокурор на София Николай Кокинов и заместника му Роман Василев. Магистратите проверяват как е използвана техниката за подслушване, нейните технически възможности и хората, които са боравили с нея от началото на 2009 г. до днес.
Въпреки прикриването на следи от Радко Димитров до момента екипът от прокуратурата е открил един куп нарушения в службата за подслушване. Вече е ясно, че заради липсата на ясни правила за използване на специалната техника е възможно незаконно подслушване.
Според зам. главния прокурор Борислав Сарафов не съществува регламент как да се използва специализираната апаратура на мобилна база.
"Има фрапиращи разминавания при дневниците, водени от екипите, и реално извършената работа", обясни Сарафов.
Прокурорите са установили, че има дни, в които не е отразено излизане на съответния автомобил, но той е засечен от камерите на МВР, че се движи в София. За месец март на три дати - 15, 16 и 26 - този автомобил би трябвало да е в гаража си по документи, но в същото време е бил из София, като не се знае какви задачи е изпълнявал.
Разминаване има и в часовете, отразени в документацията за други четири дати през март, и реалното му присъствие на софийските улици.
"Явно е, че седем дни този автомобил е могъл да извършва различни неизвестни задачи по прихващане на мобилни комуникации", обяви зам. главният прокурор Борислав Сарафов. По думите му изводът на прокуратурата е недвусмислен: "Начинът на ползване на техниката на МВР за следене на GSM връзките създава възможности за нерегламентирано подслушване."

Трима шефове с обвинения

След откритите шокиращи нарушения прокуратурата започна 4 досъдебни производства срещу трима бивши и настоящи шефове на СДОТО и един служител.
Сред разследваните е и сегашният шеф на службата Сергей Кацаров. За него се твърди, че е протеже на шефа на ГДБОП Станимир Флоров. Според запознати двамата са дългогодишни приятели от времето, когато започват работа във вътрешното министерство. Впоследствие Флоров многократно е съдействал за кариерата му. С негова помощ Кацаров е изтеглен от Икономическа полиция и става зам.-шеф на ГДБОП. Кацаров е разследван за това, че на 3 април 2013 година е опитал да заблуди проверяващите за възможностите на техниката за подслушване. Това е станало чрез справка за параметрите и изготвена от него.
На мушката са и двамата му предшественици Цветан Иванов и Камен Желязков, които са ръководили СДОТО от февруари 2010 г. до юли 2012 г.
Цветан Иванов е разследван за това, че не е изпълнил задълженията си по служба, не е създал необходимата организация за използване на специализирана техника и е създал условия за нерегламентирано подслушване и нарушаване на конституционни права на граждани. Камен Костов също не е изпълнил задълженията си по служба, уронил е престижа на МВР, създал е условия за нерегламентирано подслушване.
Разследване се води и срещу началника на отдел 4-ти на СДОТО Радко Димитров. Той е обвинен, че на 29 март 2013 г. с цел да заблуди органи на съдебната власт е унищожил запис, като изтрил данните от картите памет на специализирана техника, монтирани на превозно средство.
"За момента не можем да потвърдим или отречем дали тези служители са работели по нареждане или по собствена воля", обяви зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

Сигналът на Станишев

Проверката започна, след като лидерът на БСП Сергей Станишев получава анонимно писмо от действащ служител в МВР. В него е изложена подробна информация за нелегална група в МВР, която години наред незаконно подслушва политици, правозащитници и бизнесмени.
"Според получените материали регулярно са подслушвани предишният президент Георги Първанов, президентът Росен Плевнелиев - в периода на формиране на служебното правителство, лидерът на ДСБ Иван Костов, лидерът на ДПС Ахмед Доган и Волен Сидеров", обяви на специална пресконференция Станишев.
От писмото ставало ясно, че за моменти под контрол са били Симеон Дянков, еврокомисарят Кристалина Георгиева, правозащитници, съдии и бизнесмени като Гриша Ганчев, Иво Прокопиев, Цветелина Бориславова, Георги Гергов.
Според лидера на БСП в сигнала имало много конкретни данни, които могат лесно да бъдат проверени, и това му придава достоверно звучене.
"Според материалите тази "специална група за подслушване" е работила под ръководството на началника на СДОТО (дирекцията за подслушване в МВР) Цветан Иванов, а след неговата смяна контролът върху тази дейност поема Камен Костов, а след него Сергей Кацаров", допълни Станишев.
Той описа и схемата на действие на частния ГДБОП: "Министър Цветанов лично дава нареждания на ръководителя на СДОТО-МВР кой да бъде подслушван. Забележете! Без искане за СРС, без резолюции на ръководството на министерството, без съдебно решение. Ръководителят на СДОТО проверява през мобилните оператори какви телефони има лицето - номера, апарати, SIM карти, и спуска задачата на екипа. Служителите проверяват къде се намира обектът в момента, като се установява към коя клетка на мобилния оператор е свързан телефонът му. Екипът за подслушване се придвижва към съответното място, разполагат техниката и поставят телефона под контрол."
В сигнала била описана така и технологията за дистанционното подслушване, като за целта бил използван сив ван "Крайслер Вояджър", на който при всяка операция се сменяли регистрационните номера.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама